Nedjelja, 24 Siječanj 2021 09:06

Završava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice 2021. od 18. do 24 siječnja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA I DAN MIMOZA ODRŽAN U DIGITALNOM OBLIKU  -

Treći tjedan u siječnju obilježavamo, sada već 15., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.) i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

U doba globalne pandemije i bolesti koje uzrokuje koronavirus (COVID-19), u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti.

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti, te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na stranici će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno  doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih sijela raka.  Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Kampanja “Neću rak” ima cilj doprinijeti edukaciji javnosti o prevenciji raka vrata maternice i skrenuti pažnju na cijepljenje protiv HPV-a kao primarnu prevenciju i redovne ginekološke preglede kao sekundarnu prevenciju. Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim metodama prevencije, rak vrata maternice je jedan od najpreventabilnijih sijela raka. Kampanja i nova internetska stranica nosi naziv „Neću rak“, jer se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti i odgovornošću prema svom zdravlju možemo raku reći PA-PA. Kampanja će se provoditi tijekom siječnja i veljače oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama.