Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 15:15

Lista čekanja za smještaj u Dom sve dulja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OBLJETNICA POŽEŠKOG DOMA ZA STARE I NEMOĆNE OSOBE U POŽEGI  -

 

POŽEGA - Dom za stare i nemoćne osobe u Požegi uz prigodan je program obilježio 22. obljetnicu od otvaranja svojih vrata prvom korisniku. Danas je u Domu smješteno 190 korisnika od kojih je većina nepokretna i teško pokretna.

IMG 2899I dok u ovom mjesecu Dom za stare i nemoćne osobe u Požegi slavi svoj 22. rođendan, njegov prvi korisnik Rafo Lušić u istom je mjesecu proslavio punih 86 godina života. Rafo je i danas je u požeškom Domu, koji mu je kaže druga obitelj. Te davne 1991. godine kada se doselio punih je 12 dana bio jedini korisnik.

- Kada sam ostao sam bio sam svjestan da moram ići u Dom jer nikoga od bližnjih nisam htio opterećivati. Društvu sam vratio svoj stan i odlučio otići u Dom. Nikada se nisam pokajao zbog te odluke. Tu mi je lijepo i ugodno, a vremena imam i za šetnje u prirodi. Bavim se i radioamaterizmom tako da uspostavljam kontakte s ljudima iz cijelog svijeta - navodi Rafo.

IMG 2897Prosječna starost korisnika u domu je oko 77 godina, doznajemo od ravnateljice doma Irene Čavec koja ističe kako je unatrag tri-četiri mjeseca lista čekanja za smještaj u požeški dom još dulja.

- Sve do unatrag nekoliko mjeseci na smještaj u Dom čekalo je do 200-ak osoba, no sada ih ima više od 250 što samo potvrđuje da je sve više onih koji iz razno-raznih razloga trebaju Dom. Za korisnike nastojimo uvijek nešto organizirati u suradnji sa osnovnim školama i vrtićima, društvima koji nam ne rijetko dolaze u goste, a tu su i mnoge kreativne radionice i drugi sadržaji od izleta do druženja s korisnicima iz drugih domova - ističe ravnateljica doma Čavec. Priredbu povodom obljetnice priredili su samo korisnici doma sa svojim radnim terapeutima i osobljem doma.

V.Re.