Utorak, 08 Prosinac 2020 12:33

Koliko koristimo internet i društvene mreže - Hrvatska jako visoko po izgubljenim satima na društvenim mrežama

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Sve više poslova ali i našeg ostalog života radimo preko interneta. Tu su svakako naše društvene mreže, a danas globalnih korisnika društvenih mreža ima 3,8 milijardi. To svakako više nije iznenađujuće, no zabrinjavajuće je koliko vremena dnevno, godišnje mi u svom životu provodimo na tim društvenim mrežama. To su nebrojeni sati koje provodimo na Facebooku, Instagramu, TikToku na svojim kompjuterima, laptopima, tabletima i mobitelima. Svi ti podatci koji se sakupljaju i procjenjuju su već zabrinjavajući, no, čini se da nam ništa ne smanjuje vrijeme na ekranu.

I dok svi provodimo različite količine vremena pregledavajući mrežu, jeste li ikad zastali da razmislite koliko sati imate vi na društvenim mrežama i gdje se vaša država nalazi među ostalim za upotrebu na društvenim mrežama?

Vodeći stručnjaci na OnBuy.com željeli su istražiti koliko dugo stanovnici pojedinih država iz cijelog svijeta provode na društvenim mrežama tijekom života, okrunjujući ih za najviše i najmanje opsjednute društvenim mrežama i svojim ekranima! OnBuy je pretraživao 45 država kako bi otkrio onih prvih 10 država.

Neki od nalaza uključuju:

 -   82% ispitanih ljudi širom svijeta priznalo je da provode previše vremena na društvenim mrežama.

 -   99% stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata koristi internet.

  -  Filipini su najviše ovisni o društvenim mrežama provodeći nevjerojatnih 4.252 dana - što je jednako 102.054 sata na stranicama društvenih mreža tijekom njihova života!

  -  Unatoč tome što je Japan pokazao drugo po veličini analizirano očekivano trajanje života, zapravo je najmanje opsjednut svim društvenim stvarima, provevši na društvenim mrežama samo 970 dana (23.269 sati) tijekom života

  -  Ostale značajne zemlje su SAD (2.463 dana), Irska (2.293 dana), Kanada (2.266 dana) i Australija (2.214 dana).

Hrvatska je tu dosta visoko plasirana, no kod Hrvatske je značajno što ti podatci iz godine u godinu rastu sve više, pa su i sve više zabrinjavajući. Iako su svi jedinstveni u tome da tijekom jednog dana i tjedna previše, gotovo 7 sati dnevno konzumiraju neke sadržaje sa interneta i društvenih mreža, ta satnica i dalje raste.

Posebno je opasno što više od 50% tinejdžera više od 4 sata dnevno provodi na internetu i društvenim mrežama. Ta populacija je nekada više vremena provodila u sportu, društvenim igrama, ostaloj zabavi i naprosto igranju. Sada uz epidemiju korona virusa, kada i nastava i svi ostali sadržaji iz kulture i zabave ide on line, ovi podatci će se drastično povećati.

Ova satnica se znatno povećava vikendom, kada su sati provedeni uz ekran još povećani. Tinejdžeri i djeca u dobi od 9 do 17 godina najviše su se dopisivali, igrali igrice, sve više on line igrice, pretraživali neke sadržaje koji ih zanimaju, listali po svim društvenim mrežama, a najmanje učili nešto novo. Sada u korona krizi, taj odnos se nešto mijenja i ovaj dio učenja zbog on line nastave raste. I dalje internetu pristupaju preko računala, laptopa i tableta, ali sve više preko mobitela.