Nedjelja, 06 Prosinac 2020 20:19

Jasna i Berna preuzele su sudbinu u svoje ruke i stvorile Jaggety i Ghee

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Zahtjevne životne situacije u ljudima probude snagu kakvu nisu ni znali da je imaju. Najbolje to znaju dvije hrvatske poduzetnice koje su vjerovale u svoje ideje i koje su, bez obzira na sve okolnosti, ustrajale na njihovom ostvarenju.

Jedna od njih je Jasna Karavanić koja je prije osam godina odlučila promijeniti prehranu i izgubiti kilograme. U novoj vrsti prehrane nedostajalo joj je okusa i mirisa, a željela je koristiti prirodan začin koji će moći svakodnevno konzumirati. Nezadovoljna svime što je pronašla na tržištu, počela je eksperimentirati i stvorila vlastitu začinsku mješavinu.

jagety

Odlazak po dehidrator u Rijeku, podrška obitelji, partnera i prijatelja, kao i velika košara prepuna povrća, zaslužni su za početak priče o nastanku mješavine začina Jaggety. Ova mješavina začina sadrži više od 50 posto sušenog povrća – mrkvu, korijen celera, korijen pastrnjaka, poriluk te list peršina uz dodatak himalajske soli i kurkume. Ono što Jaggety čini posebnim je činjenica da u sastavu nema bojila i pojačivača arome, a zbog načina prerade povrća i procesa izrade začina, hranjive vrijednosti namirnica maksimalno su očuvane. Jasna ga izrađuje ručno i od namirnica s domaćih OPG-ova.

Na okretanje nove životne stranice prije nekoliko godina odlučila se i Berna Storjak. Prisjetila se svih znanja i vještina stečenih u djetinjstvu koje je provela kod bake i djeda te na njima odlučila graditi svoje nove uspjehe. Tada se stvorila i ideja o proizvodnji pročišćenog maslaca Ghee, koji se dobiva tradicionalnom metodom. U višesatnom kuhanju odvajaju se voda, mliječne bjelančevine i mliječni šećer. Iz tih je razloga pogodan za ljude alergične na mlijeko i mliječne proizvode, a u njemu nema ni tragova glutena. U pročišćenom maslacu Ghee sačuvano je samo ono najbolje od mlijeka, njegova sama esencija.

ghee

Ghee je i ukusna zamjena za ostale vrste ulja i masti pri kuhanju. Osim toga, zbog svog specifičnog, ali neutralnog okusa, izvrstan je kao namaz na kruh ili krekere te kao dodatak raznim jelima. Prirodno je bogat vitaminom D koji u organizmu potpomaže važne procese, a koristi se i kao dodatak zdravoj prehrani jer doprinosi održavanju normalne funkcije mišića.

I uz teške životne situacije, Jasna i Berna priliku za ostvarenje svojih snova vidjele su u prijavi na jedinstveni projekt „Startaj Hrvatska” kojim SPAR Hrvatska i Nova TV pomažu inovativnim hrvatskim poduzetnicima i startupima da svoje proizvode plasiraju na police velikog trgovačkog lanca.

Stručni tim SPAR-a Hrvatska pomogao im je u savladavanju svih važnih koraka na tom putu. Zahvaljujući tome, Ghee i Jaggety možete kupiti u svim INTERSPAR i odabranim SPAR supermarketima na 51 lokaciji diljem Hrvatske. Bernu i Jasnu mogli ste upoznati u petoj i šestoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska”, a subotom popodne na programu Nove TV i dalje možete pratiti inspirativne poduzetničke i životne priče i drugih kandidata.