Četvrtak, 19 Studeni 2020 09:02

Danas 19. studenog obilježavamo Međunarodni dan muškaraca

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Danas 19. studenog obilježavamo Međunarodni dan muškaraca. Uspostavljen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, a kao takav sa brojnim popratnim zbivanjima stekao je potporu mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi i Ujedinjenim narodima.

Cilj obilježavanja Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu.

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je dr. Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta. “Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima…?”, objasnio je dr. Teelucksingh. Od tada se ovaj dan obilježava u 60 zemalja svijeta.