Srijeda, 11 Studeni 2020 20:48

Proslavljeno Martinje kod Ive Enjingija uz promociju knjige "Velika životna priča najvećeg hrvatskog vinara"

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

HRNJEVAC - Jedinstvena je to bila proslava Martinja koja se provela uz provođenje epidemioloških mjera i ograničenje broja uzvanika, što je bilo jako neobično za Ivu Enjingija i njegovu vinariju koja je navikla na veliki broj gostiju. Posebno je ovo Martinje bilo i bez tamburaša i glazbe, no zato je bila promocija jedne nove knjige, "Velika životna priča najvećeg hrvatskog vinara - Enjingi" autora Željka Garmaza, koja je izašla uz obilježavanje 80. rođendana Ive Enjingija.

Konstanta je bila da je Martinje održano upravo na sam dan 11. studenog, da je održana ceremonija krštenja vina uz vinskog kardinala Vladimira Bauera te da su na ponudi i degustaciji bila najbolja Enjingijeva vina. Ovaj puta u degustaciju se krenulo od bačava u novom vinskom podrumu, koji je završen u 1. etaži, a 2. etaža je još u radovima, ali već napunjena s nekoliko tankova od 50 i 25 tisuća litara, novog mladog vina.

O ovoj novoj knjizi, čije izlazak je malo omela i korona, no evo svoju promociju je dočekala baš za vinski blagdan, Martinje i krštenje mošta koji je prešao u mlado vino, govorio je autor Željko Garmaz iz Osijeka, poznati vinski tekstopisac i autor vinskih priča i priča o vinskim lokalitetima. Knjiga je nastajala unazad 20 godina i svaki puta kad je Željko došao kod Ive Enjingija u njegove vinograde, u vinski podrum, na vinske fešte. Uvijek se nešto zapisalo a u stvaranju knjige pomogli su i njegovi prijatelji s vinskim pričama.

Željko Garmaz je ove godine dobio čast da bude vinski biser kum mladom vinu, te je odlično odradio stari ceremonijal krštenja s vinskim kardinalom Bauerom. Tako ni ova godina nije prošla kod Enjingija da se nije održao ceremonijal krštenja i proslavilo Martinje uz želju za dobrim vinima, koja se ove godine proizvode od izvrsnih berbi, i jako puno obećavaju u slijedećim godinama njegovanja i dozrijevanja u podrumima.