Ponedjeljak, 19 Listopad 2020 12:35

Od danas u BiH bez zelenog kartona na osnovu sporazumu o jamstvu temeljem registracijske pločice

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Pristupom Bosne i Hercegovine Multilateralnom sporazumu o jamstvu temeljem registracijske pločice s danom 19.10.2020. ukida se kontrola zelene karte na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

Odlukom Europske komisije od 28. rujna 2020. godine, s primjenom od 19. listopada 2020. godine usvojena je Dopuna br. 2 Multilateralnom sporazumu između nacionalnih Ureda za osiguranje zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i pridruženih članica o pretpostavljenom osigurateljnom pokriću temeljem registracijske pločice, potpisana na Općoj skupštini Savjeta ureda – Council of Bureaux, administrativnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte, a kojom je nacionalni Ured za osiguranje Bosne i Hercegovine pristupio Multilateralnom sporazumu o jamstvu između nacionalnih Ureda temeljem registracijske pločice.

Pristupom Bosne i Hercegovine Multilateralnom sporazumu o jamstvu temeljem registracijske pločice, 19. listopada 2020. godine ukida se kontrola međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (tzv. zelene karte) na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom te će vozači vozila sa hrvatskim registracijskim pločicama bez kontrole zelene karte ulaziti na teritorij Bosne i Hercegovine, a isto tako će i vozači vozila s registracijskim pločicama BIH bez kontrole zelene karte ulaziti na teritorij Republike Hrvatske, dok će za štete prouzročene vozilima sa hrvatskim odnosno BIH registracijskim pločicama jamčiti Hrvatski ured za osiguranje odnosno Biro zelene karte u BIH u svojoj ulozi nacionalnog Ureda za osiguranje Republike Hrvatske odnosno Bosne i Hercegovine.