Nedjelja, 04 Listopad 2020 11:07

Paprika fest u Lugu donio dvostruki šampionat za ljutu i slatku crvenu papriku Zuzani Jozef

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

LUG / BARANJA - Tradicionalni festival proizvođača najbolje baranjske crvene, sitno mljevene ljute i slatke paprike, Paprika fest i ove godine održan je uz sudjelovanje tridesetak proizvođača ove poznate baranjske začinske delicije. Mnogi proizvođači suhomesnatih proizvoda, dobrog kulena i kulenove seke, brojni poznati majstori fiša, čobanca, perkelta, graha, sarme i drugih slavonskog delicija ne mogu si zamisliti svoj proizvod bez ovog začina. Ovdje u Baranji to nije samo začin za natjecanje ili hobi, ovdje je to način života. Od paprike se ovdje i živi, iz naraštaja u naraštaj ide dalje ova tradicijska proizvodnja, cijele obitelji bave se proizvodnjom paprike, kasnije sušenjem i mljevenjem, a cijelu godinu prodajom crvene ljute i slatke baranjske paprike.

IMG 4564

 

Ove godine u Lugu na Paprika festu, dvostruki šampionat, prvo mjesto u kategoriji ljute crvene paprike i kategoriji slatke crvene paprike odnijela je Zuzana Jozef iz Luga. - Nije mi ovo prvi puta da sam odnijela oba prva mjesta. Gotovo svake godine osvajam prvo mjesto u ljutoj paprici ili slatkoj paprici, a već nekoliko puta osvojila sam oba pehara za prvo mjesto u kvaliteti crvene paprike. No moram reći da mi u Lugu svi pravimo dobru crvenu papriku. Ove godine imamo pod paprikom 3 ha i može se očekivati do tisuću kila paprike. Svu proizvodnju imamo pod navodnjavanjem kap na kap, a imali smo toplo vrijeme što paprika voli. Dosta smo uložili i svake godine mora se uložiti da bi se dobila dobra kvaliteta paprike i dobar urod. Sve uglavnom prodamo i moramo voditi računa da dotekne do slijedeće berbe, da ljudi ne ostanu bez crvene paprike. Prošle godine cijena je bila 130 kn za kilogram, a ove godine svi proizvođači smo se dogovorili da ta cijena bude 140 kn za kilogram. Ovo na natjecanju je prva paprika koju smo obrali, no još uvijek beremo papriku i sušimo.

IMG 4555

Uz samo natjecanje u Lugu je bilo puno štandova s proizvođačima ne samo paprike, nego i OPG-a sa lješnjacima, bučinim uljem, sirevima, medom, kolačima, ručnim radovima i suvenirima i dr. Na velikoj pozornici u šatoru mađarske folklorne skupine su od najmanjih do onih većih prikazali svoj folklor i baštinu. Održano je i natjecanje u kuhanju fiš paprikaša kroz dva dana.