Ponedjeljak, 28 Rujan 2020 10:13

Imam pravo znati – informacija je obveza tijela javnih vlasti i pravo građana

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama Transparency International Hrvatska traži da tijela javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, budu primjer dobrog informiranja građana o pitanjima  koja su od javnog interesa. 

 - Transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija smanjuje korupciju i povećava povjerenje građana u institucije. Borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji, jer nema političke volje na najvišim razinama, i u vlasti i u oporbi,  da se ona dosljedno provodi bez selektivnih kriterija . 

Antikorupcija se koristi samo kao sredstvo rušenja onih koji su na vlasti ili kao politička borba za njeno osvjanje bez stvarne želje da se te promjene dogode i da on njih imaju koristi svi građani koji žive u Hrvatskoj. 

Pitanja porijekla imovine i upravljanja sukobom interesa političara ne mogu se riješiti selektivnim pojedinačnim prozivanjem pojedinaca radi dnevno političkih obračuna. 

Učinkoviti alat je sustavna svakodnevna kontrola prihoda i rashoda pojedinaca koji se već vode pri poreznim tijelima javne vlasti uz onemogućavanje selektivnih pristupa u razotkrivanju nepravilnosti. 

U trenutku stjecanja imovine teret dokazivanja njenog porijeka mora biti na pojedincu koji stiče imovinu, a ne da se za to koriste kapaciteti tijela javne vlasti. Najučinkovitiji alat je oduzimanje imovine za koju pojedinac ne može dokazati kako ju je stekao - poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.