Ponedjeljak, 21 Rujan 2020 09:40

Copernicus prati američke požare neviđenih razmjera, dim požara došao je čak i do Europe

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Znanstvenici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) pri ECMWF-u bilježe devastirajuće požare u Kaliforniji te u drugim zapadnim regijama SAD-a. Ogromne količine dima zahvatile su velika područja Sjeverne Amerike, a dim je došao čak i do Europe.

Podaci Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), implementirani od strane Europskog centra za srednjoročnu prognozu u ime Europske komisije, otkrivaju kako su trenutni požari diljem Zapada Sjedinjenih Američkih država značajno intenzivniji od prosjeka između 2003. i 2019. godine za cijelu zemlju te zahvaćena područja. CAMS, koji na dnevnoj bazi nadzire i bilježi požare diljem svijeta koristeći satelitsko promatranje intenziteta požara za procjenu emisija atmosferskih zagađivača, pratila je čak 8,000 kilometara dug put dima koji je došao do Sjeverne Europe. Požari koji su u Kaliforniji od sredine kolovoza, a u Oregonu i Washingtonu od početka rujna, emitirale su ogromne količine gustog dima koji je zahvatio golemo područje.

Mark Parrington, Viši znanstvenik u CAMS-u i stručnjak za požare, objašnjava: - Razmjeri i magnituda ovih požara na razini su koja je puno viša od bilo koje godine u posljednjih 18 godina, otkako prenosimo podatke o praćenju, od 2003. godine. Dobar pokazatelj debljine dima je optička dubina aerosola (AOD). Na Zapadu SAD-a, vidjeli smo kako su razine AOD-a dostigle vrlo visoke vrijednosti od sedam ili više, što potvrđeno neovisnim mjerenjima na zemlji. Da bismo ovo bolje ilustrirali, vrijednost jednog AOD-a već bi ukazivao na puno aerosola u atmosferi. CAMS praćenje atmosferskih uvjeta od vitalne je važnosti u ovakvim situacijama jer pruža informacije onima koji donose odluke  te drugim pojedincima sa znanjem pomoću kojih mogu donositi informirane odluke za zdravlje drugih."

Znanstvenici iz CAMS-a nastavit će s promatranjem intenziteta požara i dima u narednim tjednima.