Srijeda, 23 Siječanj 2013 19:12

Vincelovo u kaptolačkim vinogradima

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA OPĆINE KAPTOL  -

 

KAPTOL – U početku nam je namjera bila da se okupimo zajedno svi vinogradari tjedan prije Vincelova, a da poslije svatko slavi u svom vinogradu. To je brzo preraslo u veliku i jedinstvenu proslavu Vincelova gdje se okuplja nekoliko stotina vinogradara i njihovih gosti. Danas na šestoj proslavi Vincelova očekujemo i šestotinjak gosti uz jezero Bistra i pripremljeni zabavni program – rekao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol, kojoj su u goste došli vinogradari iz Mađarske, ali i vinogradari iz udruga Staro Petrovo Selo, Našice, Feričanci, Orahovica i Kutjevo s kojima Kaptolčani dobro surađuju.

IMG 0206- Započnimo ovaj lijepi spomen obred moleći iskreno Gospodina za blagoslov. Vinogradi, polja, njive od boga dani nama darovani da u njima radimo, ali i budemo božji suradnici, da imamo i neke koristi od toga. Ali naglasit ćemo danas najveću korist zajedništvo i radost koju kako i u Bibliji piše donosi vino. Ne radi alkohola i pijenja nego radi zajedništva ljudi – istakao je prije blagoslova vinograda i svih okupljenih prečasni Josip Klarić, župnik kaptolački. Blagoslov je održan u vinogradu Damira Golića, a domaćini su uz njega bili Damir Brižić i Dalibor Mikić.

IMG 0227- Ja obrađujem 3 ha vinograda, a najstariji je sedam godina, ostali su mlađi. U mojoj obitelji u tri generacije su imali vinograde, a ja malo više od njih. Posljednjih deset godina intenzivnije, a najviše sam naučio od djeda i Pepe Musila. Prošla godina je bila dobra, nešto malo mraza u proljeće i kasnije suše, ali ja nisam imao puno manji prinos. Graševinu predajem kao kooperant Kutjeva d.d., ma crno sortu zweigelt sam prerađujem. Imam i markicu i stavljam do 2.000 litara na tržište zweigelta. U budućnosti planiram razviti svoju vinariju – rekao je Golić koji očekuje od ove godine dobar urod pošto je njegov vinograd prvi blagoslovljen.

Nakon blagoslova, orezivanja i zalijevanja trsa starim vinom, članovi KUD-a Tkanica iz Alilovaca izveli su nekoliko prigodnih napjeva. Nastavak obilježavanja Vincelova odvijao se uz jezero Bistra, gdje su na štandovima izložena vina kaptolačkih vinara na degustaciju, a na vincelovskoj vatri se pripremao vincelovski ražanj. Sve goste zabavljali su tamburaši domaćeg TS Castrum na pozornici.

IMG 0173- Danas kaptolačka udruga broji 184 članova, od kojih je 70-tak vinogradara a ukupno svi članovi obrađuju oko 500 ha vinograda i voćnjaka. Uglavnom grožđe predaju u Kutjevo d.d., a desetak njih ozbiljno se posvetilo i preradi grožđa i proizvodnji vina u vlastitim vinarijama. Očekujem da će ova godina biti dobra, jer prošle godine Kutjevo d.d. nam je otkupilo sve viškove grožđa. Nije ostalo grožđa kao pretprošle godine kada su bili veliki urodi. Na kraju je bila dobra i u početku nešto niža cijena i redovite isplate. Očekujem dobru suradnju udruge i ove godine sa Kutjevom d.d. u otkupu grožđa – dodao je Ferda Novak.IMG 0217