Petak, 15 Svibanj 2020 11:51

Među 14 najboljih vinarija regije gotovo pola je iz Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

Prema klasifikaciji hrvatskih vina koje donosi portal PLAVA KAMENICA ili preciznije rečeno u ovom slučaju, klasifikacija vina s područja Slavonije i Baranje, Kutjevo i čuveni proizvodi kutjevačkih obronaka zauzeli su gotovo polovinu od 14 najznačajnijih i istaknutijih vina i vinarija u žestokoj konkurenciji diljem regije.

Prema pisanju i predviđanju ove heterogene grupe novinara, fotografa, sommeliera, enologa, chefova, i gastronomskih stručnjaka Slavonija i Podunavlje mogli bi postati najznačajnija hrvatska vinska regija. Prvo, riječ je o području s nekoliko podjednako vrijednih, a drastično različitih terroira, kao što su Kutjevo, Ilok i Baranja.

Drugo, graševina je potencijalno najvrednija hrvatska bijela sorta uz grk, kojeg međutim ima samo u mikrokoličinama. Uništavanje imidža graševine skupa s nedovoljnim radom na unapređenju kvalitete vina, vjerojatno spada među najtragičnije recentne događaje za hrvatsku vinsku industriju.

Potpisnici zanimljivih gastro eno članaka okupljenih u redakciji Kulta Plave Kamenice izdali su i poznati vodič – The Truffle, prvi hrvatski digitalni vodič s ocjenama restorana i vinarija koje potpisuju gastro kritičari. U njemu možete pogledati i preporuke vina i vinarija diljem RH te u linku one s područja SLAVONIJE I PODUNAVLJA.

Pogledajte klasifikaciju na koju se se odlučila spomenuta redakcija, a Kutjevo je prema viđenome očito najjača i najvažnija mikroregija slavonskobaranjskog vinskog bazena (6/14) :

1. Jasna Antunović Turk, Erdut

2. Belje, Baranja

3. Vinarija Daruvar, zapadna Slavonija

4. Ivan Enjingi, Kutjevo

5. Feravino, Feričanci

6. Galić, Kutjevo

7. Gerštmajer, Baranja

8. Iločki podrumi, Ilok

9. Jakobović, Brodski Stupnik, Zagreb

10. Kalazić, Baranja

11. Krauthaker, Kutjevo

12. Kutjevo, Kutjevo

13. Mihalj, Kutjevo

14. Sontacchi, Kutjevo

Foto FB Wineos