Nedjelja, 03 Svibanj 2020 10:33

3. svibnja - Svjetski dan slobode medija u znaku teme: „Mediji za demokraciju: novinarstvo i izbori u doba širenja lažnih vijesti“

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao. Ovaj dan služi i kao podsjetnik na mnoge medijske neslobode, zatvaranja novinara te ostale nedemokratske postupke prema medijima i medijskim djelatnicima u pojedinim dijelovima svijeta. 

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promicanju nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji. 

Središnje obilježavanje 26. svjetskog dana slobode medija održava se u Addis Abebi u Etiopiji, a tema ovogodišnje proslave je „Mediji za demokraciju: novinarstvo i izbori u doba širenja lažnih vijesti“. Ovogodišnji fokus posebno je stavljen na izazove koji stoje pred medijima u izbornim procesima kao i njihovom utjecaju na procese pomirbe. Poštivanje slobode medija jedno je od najvažnijih demokratskih načela koje posebno dolazi do izražaja pred izbore kad mediji moraju osigurati neovisno i nepristrano izvještavanje zalažući se borbu protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija. 

Ovogodišnju nagradu UNESCO-a  za promicanje slobode medija „Guillermo Cano“, dobili su Reutersovi reporteri Wa Lone i Kyaw Soe Oo koji su zbog izvještavanja o kršenjima ljudskih prava naroda Rohindža u Mjanmaru osuđeni na zatvorsku kaznu.