Subota, 25 Travanj 2020 09:46

Veliki porast prevara potrošača na internetu i prodaji lažnih proizvoda kao lijekova za korona virus

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je upozorila Europsku komisiju na porast lažnih proizvoda na internetu koji se prodaju kao lijekovi za korona virus ili oprema za obranu od korona virusa.

- Istraživanja pokazuju da je oko 20 posto hrvatskih građana prestalo ići u trgovinu, a 75 posto ide rjeđe nego prije. U porastu je zato internet kupnja. U okolnostima pandemije, potrošači su iznimno ranjivi na agresivni lažni marketing. Pod ključnim riječima korona virus ili COVID19 prodaju se niskokvalitetni proizvodi poput maski ili rukavica, lažnih testova na korona virus ili pak navodni ljekoviti pripravci na koje mi se naši građani redovito žale. Takve proizvode se često oglašava kao ponude koje vrijede samo narednih 10 minuta, a cijene su zbog navodne ekskluzivnosti jako visoke - objašnjava Biljana Borzan.

BB 21 04 20

 

Borzan je pitanje uputila povjereniku Europske komisije Didieru Reyndersu koji je već otvorio razgovore s internetskim platformama o brzom uklanjanju takvih oglasa.  - Broj prijava Europskim potrošačkim centrima je od početka širenja virusa je oko 30 posto veći nego u isto vrijeme prošle godine. Moj ured je također zatrpan upitima, od prava putnika do online kupnje. Građani primjećuju i rast cijena, u Belgiji je on u prosijeku oko šest posto za prehrambene proizvode, do 30 posto za ostale, a na Malti primjerice imamo veliki skok cijena informatičke opreme. Moramo zaštiti građane od „korona-profitera“ - kaže Borzan.

U Velikoj Britaniji broj internet prevara je skočio za 400 posto, a Europol je do sada zaplijenio 13 milijuna lažnih farmaceutskih proizvoda. - Odustanite od kupnje ukoliko nešto zvuči predobro da bi bilo istinito. Kupujte s internet stranica koje poznajete, najbolje onih iz Hrvatske. Također, ako kupujete iz EU, imate pravo povrata robe u roku 14 dana od dostave - poručuje Borzan.