Breadcrumbs

Srijeda, 08 Travanj 2020 10:43

Za mladog ambasadora odabran i Dominik Budimir iz Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

U okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova jedanaestoro mladih u dobi od 13 do 17 godina iz različitih krajeva Hrvatske odabrani su za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije. Tijekom svog mandata do kraja 2021. godine mladi ambasadori sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama na teme važne mladima. Među više od stotinu prijava, početkom ožujka, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH odabrali su 11 mladih ambasadora, a ostali će nastaviti svoj put kroz UNICEF-ov program za mlade pod nazivom ZABUM – Za budućnost mladih.

Kao predstavnici mladih odabrani su: Dominik Budimir, Aleksej Leon Gajica, Gabrijela Ivanjko, Ema Korotaj, Karla Mak, Gabrijela Papec, Borna Štiglec, Nina Topić, Borna Turalija, Barbara Vukas i Mihovil Vuksanović. Svih 11 kandidata istaknuli su se motivacijom, interesima i željom da budu glas svojih vršnjaka među donositeljima odluka te su kroz selekcijski proces pokazali zavidne komunikacijske i prezentacijske vještine te poznavanje trenutnih društvenih prilika i izazova. 

Za izabrane mlade ambasadore za prava djece i mladih EU-a održana je edukacija o dječjim pravima, institucijama EU-a i načinima donošenja odluka u EU, o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te prezentacijskim i komunikacijskim vještinama, kako bi bili spremni za svoj mandat.  

Osnovna ideja ovog projekta je potaknuti veći interes i uključivanje mladih u političke procese te im, kroz sudjelovanje na događanjima u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osigurati platformu na kojoj će moći govoriti o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, ali i ukazati na potencijalne prilike i mogućnosti. Uz navedene aktivnosti, planirana je i suradnja mladih s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, u ulozi savjetnika u razvijanju UNICEF-ovih programa za mlade – od dijeljenja vlastitih iskustava i stavova, predlaganja aktivnosti i tema za rasprave do predlaganja mogućih rješenja.

Prvo događanje s uključenim predstavnicima mladih, održano je 11. ožujka u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, gdje su mladi ambasadori raspravljali o načinima implementacije Ciljeva za mlade, odgovornostima u procesu implementacije, mogućim preprekama te razvoju indikatora za njihovo praćenje, kao i o Dijalogu EU-a s mladima. 

Zbog pandemije koronavirusa, ostale aktivnosti mladih ambasadora u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU privremeno su odgođene, a njihovo održavanje ovisit će isključivo o razvoju situacije s pandemijom, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. Restriktivniji način života na koji nas je primorao koronavirus, kao i potres koji je pogodio središnju Hrvatsku, potaknuo je mlade ambasadore na akcije kao odgovor na novonastalu situaciju. S ciljem prevencije širenja koronavirusa među svojim vršnjacima te očuvanja mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije, mladi su se ambasadori angažirali u širenju poruka putem online platformi UNICEF-a i ZABUM-a. Redovito dijele osobne priče o životu u izolaciji, iskustvu s nastavom na daljinu, šalju poruke o važnosti kritičkog razmišljanja i prepoznavanja lažnih vijesti tijekom infodemije, o borbi protiv ksenofobije, stigmatizacije i diskriminacije s ciljem smanjenja negativnog utjecaja pandemije na mentalno zdravlje mladih.

Dominik Budimir 17-godišnji je učenik 3. razreda srednje Glazbene škole Požega. Dolazi iz Kutjeva. Vrlo je aktivan u svojoj školi i zajednici. Volonter je Crvenoga križa. Godinama uspješno sudjeluje na lokalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i projektima, a prošle je godine bio i jedini stipendist Veleposlanstva SAD-a u sklopu programa Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship za 2019. U SAD-u je proveo ukupno 4 tjedna, a nakon programa provodi svoj TOYA-Project (Bringing Together Old and Young through Art(s)) s naglaskom na međugeneracijskoj solidarnosti. Projekt podupire U.S. Department of State. Dominik projekt provodi u suradnji sa svojom školom uz veliku podršku ravnatelja škole, profesora Alena Kovačevića, ali i ostalih profesora i učenika škole. U sklopu projekta u prosincu je održan koncert Glazbene škole Požega za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Požega. Drugi je dio projekta posebna kategorija na Hrvatskome festivalu jednominutnih filmova i organiziran je u suradnji s Direkcijom festivala, osobito s direktorom festivala, profesorom Željkom Balogom. Mladi između 15. i 19. godine pozvani su poslati svoje jednominutne filmove na temu "Međugeneracijska solidarnost". Filmovi će biti dio posebne kategorije Teen Minute 2020, a rok za slanje filmova produžen je do 22. svibnja 2020.