Ponedjeljak, 06 Travanj 2020 11:06

Ožujak 2020. izjednačen sa 2017. i 2019. godinom, drugim i trećim najtoplijim zabilježenim ožujkom

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije, redovito objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama u koji izvještavaju o promjenama uočenim u globalnoj temperaturi površinskog zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi nalazi temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Površinska temperature zraka u ožujku 2020:

Globalna temperature bila je jednaka drugom i trećem najtoplijem ožujku (2017 i 2019);

U Europi, temperature su bile blizu ili nešto ispod prosjeka u najzapadnijim dijelovima, ali znatno iznad prosjeka oko Baltičkog mora i na Istoku;

Temperatura je bila znatno iznad prosjeka u većini dijelova Rusije i mnogim regijama u Aziji, u većini dijelova istočnog i južnog SAD-a, Meksika, na jugu Južne Amerike, središnje Afrike i zapadne Australije;

Najistaknutije ispodprosječne temperature zabilježene su u sjevernoj i zapadnoj Kanadi, Grenlandu, Svalbardu i istočnoj Antarktici.

Kartografske i citirane vrijednosti podataka su iz ERA5 baze podataka ECMWF Copernicus Službe za klimatske promjene. Površinski prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na kopno samo sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/širine: 25W-40E, 34N-72N.

Više informacija o klimatskim varijablama u ožujku i klimatskim promjenama prethodnih mjeseca kao i grafike visoke razlučivosti možete preuzeti ovdje:

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins