Ponedjeljak, 25 Studeni 2019 15:05

Papuk Trek/Trail okupio gotovo 1000 sudionika

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

Krilatica „Papuk full of life“ najbolje je opisala subotnje zbivanje u Parku prirode Papuk. Deveta po redu utrka Papuk Trek/Trail održala se u subotu u Velikoj, a ovom utrkom završeno je 10. kolo Treking lige 2019.

Treking je relativno noviji sport u Hrvatskoj, a predstavlja kombinaciju trčanja, planinarenja i orijentacije u prostoru. Sudionici se natječu individualno, a cilj je uz pomoć zemljovida i kompasa u što kraćem vremenu proći sve zadane točke utrke. Budući da je utrka podijeljena u tri težinske kategorije (deset, 25 i 50 kilometara), treking je uistinu sport namijenjen svim uzrastima. Tako se na treking utrkama mogu vidjeti rekreativci, umirovljenici i djeca, ali isto tako i profesionalni sportaši koji će zadanu stazu od pedesetak kilometara pretrčati za 4-5 sati.

Papuk sa svojim razvedenim grebenima i uvalama, bujnom vegetacijom, karakterističnom florom i faunom, uz obilje izvorske vode, gustu mrežu putova i ostatke kulturne baštine poput srednjovjekovnih građevina našičkog Bedem grada, Ružica grada i Starog grada, predstavlja atraktivno mjesto za održavanje treking utrka.

Podatak da je nastupilo oko tisuću natjecatelja govori o sve većoj popularnosti i masovnosti u kojem smjeru se Trek/Trail razvija. Jedan od organizatora manifestacija Papuk Trek/Trail je i Park prirode Papuk, a ravnatelj ustanove, Alen Jurenac tom je prigodom izjavio: - Ova jedinstvena i najpopularnija treking utrka Slavonije idealan je razlog da nam se pridružite i uživate u prirodnim ljepotama Parka prirode Papuk – prvog hrvatskog UNESCO geoparka!