Petak, 18 Listopad 2019 10:27

Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu 26. i 27. listopada

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Jedan od najljepših dijelova UNESCO GEOPARKA Parka prirode Papuk je Park šuma Jankovac, nedaleko od Čačinaca u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje će se i ove godine 26. i 27. listopada održati popularni Srednjovjekovni viteški turnir.
Ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir bit će u sklopu manifestacije „PReKUL festival“ koja je organizirana u sklopu projekta “Geo priče UNESCO geoparka”. “PReKUL festival” je festival promicanja kulturno – povijesne baštine PP Papuk koji će se odvijati svake godine do kraja provedbe projekta.

Jankovac je u prošlosti bio poznat po proizvodnji stakla, a danas je poznat kao iznimno ugodno izletište, uz koju prolazi 2260 metara duga 'Grofova poučna staza', nazvana po grofu Josipu Jankoviću.
Naime, on se 1860. godine preselio s bečkoga dvora u ovaj kraj kako bi uživao u netaknutoj prirodi, a ako se i vi uputite tom stazom, usput ćete vidjeti i izvor Jankovačkog potoka, jezero, polušpilju s mramornim sarkofagom grofa Jankovića, špilju hajduka Maksima Bojanića, slap Skakavac, planinarski dom, kao i brojne biljke i životinje.

Naravno, sve je to dio papučke čarolije koja će najveći broj ljudi privući posljednjeg vikenda u listopadu, kad u ovaj kraj stižu vitezovi, a svi posjetitelji će moći uživati u sajmu starih obrta, brojnim radionicama, streličarskom turniru, borbi mačevima, dnevnoj opsadi utvrde Klak, kao i u bogatim programom za najmlađe.

Cijena ulaznice za posjetitelje je 20 kuna za odrasle i 10 kuna za djecu, a moći će se kupiti na informativnim točkama s mjesta odakle kreću autobusi na Jankovac, odnosno u središtu Slatinskog Drenovca te kod spomenika braniteljima koji se nalazi na prijevoju između Velike i Jankovca. Tamo će se moći i ostaviti sva osobna vozila s obzirom da se kod samog Jankovca može parkirati vrlo ograničeni broj automobila.