Utorak, 20 Kolovoz 2019 11:12

Najavljena izložba Pjevat će Slavonija u čast pola stoljeća požeškog festivala

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Pjevat će Slavonija naziv je izložbe u povodu obilježavanja 50. obljetnice od izvođenja prvog glazbenog festivala u Požegi 1969. godine, tad Muzičkog festivala Slavonije. U suradnji s Udrugom Aurea Fest, Turističkom zajednicom grada Požege i Gradom Požega Gradski muzej Požega pripremio je ovu zanimljivu i sadržajnu vrlo bogatu izložbu koja će svečano biti otvorena u petak 23. kolovoza u 19 sati. Izložbu koja će požešku i širu javnost podsjetiti na festivalskih pola stoljeća na konferenciji za novinare najavili su gradonačelnik Darko Puljašić, direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac, direktorica TZ grada Požege Silvija Podoljak te iz Gradskog muzeja Požega kustosica Ivana Domanović i ravnateljica Mirela Pavličić Hein.

- Pozdravljamo ideju Udruge Aurea Fest i našeg Gradskog muzeja da 50 godina obilježimo i kroz prekrasnu izložbu “Pjevat će Slavonija”. Ovo je izuzetna prilika gdje možemo pokazati puno fotografija, dokumenata, predmeta koji oslikavaju presjek 50 godina našeg festivala, kako se razvijao i kakav je bio do danas. - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić uz poziv i Požežanima, ali i svim gostima da posjete izložbu te se upoznaju s festivalskom požeškom povijesti.

Izložba prikazuje kako je festival od 1969 godine do danas, unatoč promjenama, vrhunska priredba značajna zbog očuvanja tradicije, kulturne baštine i glazbene scene, i to ponajprije tamburaške.

- Izložba pokazuje vrijeme od prvih festivalskih dana pa sve do danas, s tim da smo najviše u ovoj izložbi obilježili dva festivala – prvi festival 1969. godine i festival 1990. godine, obnovljeni festival koji je održan u ozračju nove državnosti. – rekao je direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac.

Slavimo 50.godina festivala koji je, kao jedna od najstarijih festivala u Hrvatskoj, izniman kulturni i glazbeni doprinos ne samo gradu Požegi odakle potječe nego i Požeško-slavonskoj županiji i šire, naglasila je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

- Turistički značaj festivala je izniman s obzirom na hitove koji su potekli upravo iz Požege kroz pola stoljeća, očuvanje tradicije kroz pjesme i kulturnu baštinu, ali i ova izložba koja će, sigurna sam, potaknuti mnoge da pronađu svoj kutak ovog festivala u Gradskom muzeju Požega. - rekla je Podoljak.

O velikom doprinosu samih Požežana u stvaranju izložbe govorila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

- Kad smo pristupali planiranju i realizaciji ove izložbe znali smo da neće biti lako jer Gradski muzej Požega imao je vrlo malo građe o festivalu, ali započeli smo akciju prikupljanja građe, pozvali smo građane i institucije da podijele svoja sjećanja na festival. Građani su se rado odazvali i Gradski muzej Požega uspio je prikupiti građu koja ostaje u trajnom vlasništvu muzeja. - rekla je ravnateljica Pavličić Hein.

Zahvaljujući izložbi i istraživanju koje je prethodilo Gradski muzej povezao se sa svojim građanima na jedinstven način.

- Građani su još uvijek emotivno vezani za festival i rado su podijelili s nama svoje uspomene i sjećanja.Mnogo toga smo posudili za potrebe izložbe, ali veliki dio nam je i poklonjen. To su raznovrsni predmeti od gramofonskih ploča, ulaznica, brošura, programa, zastavica, do osobnih predmeta – odjevnih predmeta i fotografija s izvođačima. - rekla je kustosica Ivana Domanović.

Za izložbu je tiskan i katalog od 64 stranice na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem je detaljnije pojašnjena povijesti i zanimljivosti vezani uz festival, a izložba će biti otvorena do 5. listopada 2019. godine.