Srijeda, 03 Srpanj 2019 11:35

Godina za pamćenje u Parku prirode Papuk

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Vrhunac turističke sezone u Parku prirode Papuk prati i vrhunac izvođenja radova na projektu „Geopriče UNESCO geoparka“. Stoga, iako će o rezultatima projekta i odrazu istoga na turističku sliku Parka  biti moguće govoriti tek iduće godine, neke od investicija već u ovom trenutku opravdavaju svoje postojanje.

Park šumu Jankovac u prvih šest mjeseci tekuće godine posjetilo je 20 948 posjetitelja, što je za 30% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iako su neprocjenjive prirodne ljepote ono što uvijek iznova motivira posjetitelje na odaziv u to bajkovito slavonsko podneblje, značajan obol porastu broja posjetitelja pružila je i rekonstrukcija ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu koja je potpuno asfaltirana, kao i ostatak ceste od Jankovca do granice Virovitičko – podravske i Požeško – slavonske županije. Vrijednost radova je 19.312.466 kuna, koji su realizirani u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko – podravske županije.

Nije Jankovac jedini turistički mamac u ponudi Parka prirode Papuk. Kamp Duboka prvi je moderni kamp u istočnom dijelu Hrvatske smješten u prirodnoj oazi doline potoka Dubočanka.

Okruženje kampa pruža brojne rekreativne mogućnosti poput pješačenja, sportskog penjanja, vožnje biciklom ili jogginga. Kamp je dobro povezan s glavnim planinarskim i biciklističkim stazama u parku, a ujedno uvršten na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta certifikacije standarda kvalitete OK Mini Camps, projekta poticanja kvalitete kampova i edukacije podržanog od strane Ministarstva turizma.

Treća je ovo sezona otkada je kamp otvorio svoja vrata za posjetitelje i već u prvom tromjesečju sezone zabilježio je rast od 30% više posjetitelja  u odnosu na  2018. godinu. Kamp je već ove godine posjetilo oko 200 turista i ostvarilo 304 noćenja, od toga su 75% strani turisti, a 25% domaći.

Ono što je kamp odmorište Duboku upisalo u nezaobilaznu destinaciju svih onih željnih aktivnog odmora, uzbuđenja i zabave zasigurno je istoimeni adrenalinski park koji je u svega tri tjedna od otvaranja privukao više od stotinu posjetitelja spremnih okušati svoju spretnost i zapamtiti kamp Duboku kao mjesto stvaranja nezaboravnih uspomena.

Podsjećamo, adrenalinski park Duboka dio je projekta "Geo priče UNESCO geoparka", koji je do sada najveći projektni prijedlog odobren u tom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kune uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Dodamo li na sve spomenuto i mogućnost najma brdskih i električnih bicikala u mjestu Velika i eko točki Jankovac, možemo zaključiti da Park prirode Papuk polako, ali sigurno zaokružuje priču o Papuku kao najpoželjnijoj outdoor destinaciji ne samo kontinentalne Hrvatske, već i šire.