Petak, 19 Listopad 2012 13:08

Uskoro i prvo kamp stajalište u Slavoniji

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

RAZNOVRSNI SADRŽAJI IZLETIŠTA „ZLATNI LUG“ SVE OMILJENIJA OKUPLJALIŠTA LJUBITELJA PRIRODE -

EMOVAČKI LUG - Zahvaljujući pitomim obroncima ali i blizini grada Požege, od kojega je udaljeno tek pet kilometara, izletište „Zlatni lug“ sve je omiljenije okupljalište ljubitelja prirode. Tu rado dolaze ne samo Požežani već i mnogi ljubitelji prirode iz cijele Hrvatske koji tu pronalaze svoj mir ali i različite sadržaje u kojima mogu uživati.

Svjesni da gosti neće slučajno doći a još manje da će se zadržati ukoliko nema sadržaja obitelj Pandžić i lani je imala velika ulaganja na svom imanju koje se prostire na 70-ak hektara površine.

- Još prije šest-sedam godina naša je prva investicija bila u ribnjake za koje smo iskoristili prirodne izvore, a kako bi posjetiteljima osigurali što ugodniji boravak u slavonskom su stilu uređene i okolne kućice. Tu su igrališta za različite sportove od pointbola do malonogometnog i odbojkaškog terena pa do mogućnosti gađanja lukom i strijelom. Tu su i dječja igrališta ali i poučna staza za djecu. Oni koji dođu mogu se prošetati i nešto naučiti o biljnim i životinjskim vrstama. Zapravo imamo mali zoološki vrt s domaćim životinjama kao što je slavonsko srijemski podolac, zaštićena vrsta goveda, ali i crne slavonske svinje - kaže Thomas Pandžić podsjećajući kako su i lani na okolnim pitomim obroncima uredili čak 29 mjesta opremljenih za roštiljanje sa stolovima i sjenicama. Sve je prilagođeno obiteljima i njihovoj brojnosti pa su i sjenice različite veličine

- Imamo čak i jednu mini sanjkašku stazu koji smo ove godine otvorili a što se s obzirom na velike količine snijega pokazalo punim pogotkom jer su mnogi dolazili na sanjkanje. Tu smo održali i sada već 2. „Slavonske igre“ koje su okupile veliki broj posjetitelja. Ove godine nastavljamo s ulaganjima. Rade se novi projekti jer planiramo otvoriti kamp odmorište, prvo u Slavoniji i Baranji, a četvrto u Hrvatskoj. To će biti kamp stajalište namijenjeno jednoj grupaciji ljudi kojih ima izuzetno puno. Na žalost to do sada nismo prepoznali. Jedna Italija ima 1.350 kamp odmorišta,a Hrvatska tri. Razgovarajući s jednim kamperima koji su bili kod nas došli smo do te ideje koja je dobra i treba nam jer smo mi na ruti prolaska do Grčke i dolje prema Istoku. Jako puno kampera prolazi no na žalost nisu do sada imali destinaciju gdje će stajati. Od ove će godine to imati na „Zlatnom lugu“. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome - kaže dalje naš sugovornik dodajući kako će ove godine raditi na proširenju smještajnih kapaciteta pa ćemo uskoro imati barem 30 ležaja.

Među zadnjim objektima koji su nedavno svečano uz nazočnost mnogih gostiju otvoreni je vinoteka i kušaonica vina. Tu se na jednom mjestu mogu naći vina svih vinara s područja Požeštine od kutjevačko-kaptolačkog do pleterničko-požeškog vinogorja dok su nekadašnje gospodarske zgrade iz 1940. godine preuređene u kušaonicu i tradicionalnu krčmu. Ovih dana uz krčmu smo izgradili dodatne restoranske smještaje za veće grupe gostiju. Puno je vremena trebalo za to, no trud se isplatio. Planova i želja u obitelji Pandžić je mnogo, a kako im ne manjka ni volje svoje obiteljsko gospodarstvo „Zlatni lug“ polako ali sigurno pretvaraju u jednu od najljepših i najzanimljivijih turističkih destinacija u ovom dijelu Slavonije.

V.Re.