Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 10:34

Od slušanja ploča do 50 godina sretnog braka

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

BOŽICA-MARIJA I BERNARDO TANCOŠ IZ POŽEGE - 

Sklapanjem braka povezujemo želju za dugovječnim zajedničkim životom u kojem zajedno možemo dijeliti sretne i teške trenutke. No, svim parovima nije pružena prilika da proslave svoju zlatnu obljetnicu, neke razdvoji smrt drugi se pak rastave iz raznoraznih razloga. Među sretnim parovima koji se mogu osvrnuti na svoje pedesetogodišnje bračno iskustvo su Božica-Marija i Bernardo Tancoš, potomak najstarije požeške obitelji čiji je predak AmbrosiusTanczos nositelj plemstva od 1554. godine, a pradjed Toma Tancoš (staklar) žitelj slobodnog kraljevskog grada Požege 1800. g. koji počiva u kripti katedrale sv. Terezije Avilske.

Da se može napisati najljepša ljubavna priča onda bih možda to bila ova. Božica-Marija rodila se je točno preko brda u Sokolovoj ulici nasuprot Bernardove kuće u ulici Sveti Rok. S obitelji se je preselila u Varaždin, a nakon toga u Zadar. S devetnaest godina nakon što je maturirala i odlučila u Zadru studirati njemački jezik dolazi u posjetu preko ljetnih praznika kod svoje prijateljice Mire iz djetinjstava. Kod nje je stanovao Bernardov kolega Mata. Dana 16.07.1962. Mira je pozvala stanara Matu i njegovog prijatelja Bernarda da slušaju ploče. Te večeri su se Božica i Bernardo prvi put vidjeli i bila je to ljubav na prvi pogled. Nakon dvanaest dana su sezaručili i 15.09.1962. godine vjenčali u crkvi Sv. Terezije Avilske.

Možda je to bio i pravi razlog da upravo u toj crkvi a današnjoj katedrali sv.Terezije Avilskemisom zahvalnicom točno nakon pedeset godina braka, a ponovno u subotu zahvale za sretnih pedeset godina braka u kojem su dobili dvije kćeri Renatu-Mihajlu i Melitu, četvero unučadi Domagoja, Manuelu, Barbaru i Lovru i jednog praunuka Benedikta.

Ono što njihov brak čini zadivljujućim kažu „mladenci“ je njihova spremnost i jaka volja da zajedno dožive starost. Dobar brak sklopljen pod znakom doživotne odanosti odlikuje se upravo spremnošću da se u svakom trenutku drže zajedno i zato bi ova ljubav na prvi pogled mogla biti uzor svim mladim bračnim parovima. Poželimo im puno zdravlja, ljubavi i sreće.