Subota, 15 Rujan 2012 15:27

Obilježili Hrvatski olimpijski dan

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA – Učenici i učitelji OŠ Antuna Kanižlića, obilježili su u svojoj školi Hrvatski olimpijski dan. Nakon okupljanja svih učenika na školskom igralištu učenici nižih razreda organizirano su obilazili sportska društva u gradu Požegi, dok su učenici viših razreda sudjelovali u međusobnim turnirima u nekoliko sportova.

- Učenici prvih razreda posjetili su Gimnastičko društvo Sokol, gdje su se svi okušali u vježbama. Drugi razredi su posjetili Nogometni klub Slavoniju, a treći razredi Sportsku dvoranu Grabrik gdje su trenirali odbojku i rukomet. Četvrti razredi posjetili su Rekreacioni centar i Judo klub Judokan – istakla je zamjenica ravnatelja Jasminka Hajpek, prof.

Dječaci od petog do osmog razreda igrali su turnir u malom nogometu, a učenice petih i šestih razreda turnir u graničaru. Djevojčice sedmih i osmih razreda organizirale su turnir u odbojci.

- Cilj obilježavanja olimpijskog dana je masovno uključiti učenike u sportske aktivnosti, doprinoseći tako njihovom boljem općem zdravlju, razvijati svijest o potrebi svakodnevnog vježbanja i uključivanja u različite sportove, uvidjeti učenike u sustav organiziranih natjecanja poštujući pravila igre, pri čemu razmjenjuju iskustva učeći jedni od drugih uz dosta zabave i uživanja – dodala je prof. Hajpek.


Prije 21 godinu, u zagrebačkom hotelu Esplanade, 10. rujna 1991., održana je osnivačka sjednica HOO-a. U nazočnosti mnogih sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern. Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992., što nam je omogućilo sudjelovanje na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama XXV. olimpijade u Barceloni. Konačno priznanje uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.