Srijeda, 05 Rujan 2012 14:08

Najuspješniji „fiš-majstor“ Milan Beslić

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

U PARKU KRAJ ORLJAVE ODRŽANA TRADICIONALNA 18.  POŽEŠKA FIŠIJADA  -

POŽEGA - Tradicionalna "Požeška fišijada" koja je ove godine obilježila punih 18. godina, privukla je gotovo rekordan broj natjecatelja, njih 59 iz cijele Hrvatske. U spravljanju fiš- paprikaša po slavonskoj recepturi najuspješniji je bio Milan Beslić iz Požege. Drugo je mjesto pripalo Ivanu Đuzelu iz Jaruga a treće Mariju Stanojeviću iz Jakšića. Prvoplasirani majstor fiš kotlića ujedno je osvojio pravno nastupa na državnom prvenstvu.

Tradicionalna požeška Fišijada i ove je godine oduševila mnogobrojne posjetitelja ali još više same sudionike natjecanja. Među njima je i 75-godišnji natjecatelj Pavao Križan iz Velike Kopanice koji je ujedno bio i najstariji sudionik Fišijade.

- Tu već godinama dolazimo i dva puta smo bili drugi. Dolazimo jer nam je tu dobro. Uvijek je dobro društvo, a ove smo godine došli u nešto većem broju. Ja sam svojedobno radio u Baranji pa sam tamo i naučio praviti od tamošnjih ribara. Sve dok budem mogao ja ću dolaziti. Za fiš je najbolji šaran i on mora biti svjež. Mora i paprika biti dobra - kaže Križan.

Na požešku je „Fišijadu“ ove godine došao i Željko Dvorski iz Bzenice. - Za dobar je fiš najvažnija dobra volja. Naravno treba i svježa riba i povrće iz vrta. Ovo nam je već četvrto natjecanje na fišijadi jer volimo druženje ali i samo spravljanje fiša – kaže Dvorski.

Iz Pakraca na fišijadu je stigao i željko Ljevaković. Iza njega je dugogodišnje iskustvo u spravljanju ove riblje delicije. - Nema tu mudrosti uz ribu i dobru vatru sve je jednostavno jer začine svatko stavlja po svom ukusu. Kuham već 20-ak godina. Prije smo doduše kuhali malo drukčije. Ovu smo ribu stavili da pliva u vinu. Svaki recept ima svoje a mi se držimo svoga i uvijek bude dobro - kaže Ljevaković dodajući kako mu je zapravo najteže  održavati jaku vatru.

Šezdeset petogodišnja Ljubinka Ivanković iz Daruvara s pripremanjem fiša ispočetka je htjela dokazati da i žene izvrsno mogu napraviti ovu deliciju. - Ma nikad u životu nisam jela niti fiš niti ribu. Volim kuhati i volim se natjecati no zbilja mi riba ne paše. Tajna dobrog fiša je u  dodacima od dobre paprike do vina i ostaloga - ističe Ljubinka, navodeći kako je glavni cilj ovakvih priredbi međusobno druženje i upoznavanje.

Bez požeške fišijade ni ove godine nije mogao Vinko Smoljanac iz Vrbja kojemu su minule fišijade s obzirom na dobar plasman uistinu bile dobre. - Tu sam osvajao i prva mjesta, bio sam prvak i Brodsko-posavske županije, državni prvak. Uvijek među prvima. Cijeli život kuham. Majka mi je sa Save i ja sam se tu rodio pa eto i ne čudi što volim kuhati fiš. Lani je tu bila moja kći, a sada je došao sin. I on je majstor, a ja sada samo asistiram - kaže Vinko pojašnjavajući kako za dobar fiš čovjek mora imati prvorazrednu papriku pa on svoju uvijek nabavlja iz Baranje. - Sve je stvar okusa i fiš se stalno mora kušati, dodavati sastojke i popravljati okus. Ovdje u Požegi se super zabavljam. Sretnu se prijatelji. Organizacija je odlična a ambijent je uistinu dobar. Malo je mjesta, a prošao sam cijelu Slavoniju i Baranju koji se mogu mjeriti s Požegom. Tu je uistinu dobro a da je tako govori i činjenica da sam lani za prijatelje i sve ostale kuhao zaredom ček šest kotlića - kaže Vinko.

Najbolji fiš je nagrađen vrijednom nagradom tvrtke Alles, drugi i treći su dobili pehare organizatora Turističke zajednice grada Požege, a ostali zahvalnice za sudjelovanje koje je uručio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i direktor turističkog ureda Bruno Horvat.

 

V.Re.