Petak, 18 Rujan 2015 12:02

Ana Vojtulek igrala za kadetsku reprezentaciju Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: TALENTIRANA MLADA KOŠARKAŠICA KK PLAMEN POŽEGA -

POŽEGA – Mlada Požežanka, Ana Vojtulek, 187 cm visoka, učenica 2. razreda Ekonomske škole u Požegi ovoga ljeta postala je članica kadetske reprezentacije Hrvatske i bila je na prvenstvu Europe u Portugalu. To je bio razlog da se požeška ali i šira sportska javnost upozna s ovom mladom košarkašicom, jer Požega nema baš često sportaša koji su u reprezentacijama Hrvatske.

 Kada si odlučila igrati košarku ?
- Iako sam bila nešto viša od svojih školskih kolegica tek početkom osmog razreda sam se uključila u ženski košarkaški klub Plamen Požega i počela trenirati s trenerom Vladimirom Englmanom u mlađim kadetkinjama, te igrati i za školski sportski klub Sloga OŠ J. Kempfa.

 Vrlo brzo si počela igrati za seniorke Plamen Požega i na neki način ušla u fokus košarkaških trenera ?
- Malo po malo sam dobivala minutažu u seniorkama iako su ostale djevojke daleko starije i iskusnije, uspjela sam izboriti svoje mjesto u ekipi, a sigurno da mi je pomogla i moja relativno dobra visina za djevojke od 187 cm na poziciji centra.

 Kako si se našla u krugu reprezentativki ?
- Kod nas košarkašica dosta se prati statistika za svaku igračicu i kada se objedine svi elementi tada se može stvoriti slika o igračici. Trener kadetske reprezentacije Tomislav Perković je izvršio određeni širi krug kandidatkinja za reprezentaciju i ja sam bila među 16-18 igračica.

 Koji je bio prvi filter ?
- Mi smo već prošlih zimskih praznika imali prvi kamp u Velikoj i nakon toga za Uskrs u Vodicama. Možda je bilo jako bitno kadetsko prvenstvo Hrvatske u Slav. Brodu na kojem sam igrala za ekipu Brod na Savi, jer mi nismo imali ekipu za taj turnir pa sam bila gost igrač u ekipi iz Slavonskog Broda. Mislim da sam tu pokazala da se mogu dobro nositi s ostalim kandidatima za reprezentaciju i nastavljen je program selekcije za kadetsko prvenstvo Europe.

 Nakon ova dva kampa bila si sigurna da ćeš u Portugal ?
- Ne. Nitko nije mogao biti siguran, jer se stalno trebalo dokazivati. Početkom srpnja mjeseca imali smo slijedeće okupljanje na Malom Lošinju od 15 dana i nakon par dana odmora novo okupljanje od 10 dana opet u Velikoj. Radilo se dosta naporno i tek nakon Velike, trener Tomislav Perković je odabrao 10 igračica koje će nastaviti raditi i pripremati se za Portugal.

 Zašto samo 10 igračica ?
- Trener je izabrao 10 igračica od nas koje smo bile u kampu, a dvije djevojke koje su bile kadetkinje po kategoriji igrale su u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske i one su se priključile u završnici priprema tako da se formirala ekipa od 12 igračica. Prije odlaska u Portugal igrale smo samo jednu pripremnu utakmicu i to u Postojni protiv Slovenije.

 Kada je bilo prvenstvo Europe u Portugalu ?
- U Portugalu smo bile od 13.-23. kolovoza i od 16 ekipa Hrvatska je zauzela 12. mjesto.

 Je si li bila zadovoljna plasmanom i svojom igrom ?
- Teško je meni reći je li ekipa mogla bolje, ali iako sam zadovoljna svojom igrom mislim da mogu puno bolje igrati. To mi je bilo prvo veliko natjecanje i bilo je dosta treme. Nadam se da će u budućnosti biti puno bolje.

 Ostaješ li u KK Plamen Požega ili ćeš nastaviti igrati u nekom drugom "većem" klubu ?
- Nastavljam igrati u KK Plamen Požega i živjeti u Požegi s roditeljima i bratom te ići u Ekonomsku školu do kraja srednje škole. Ima još vremena za mene i želim nastaviti trenirati i što više naučiti a da s klubom u A2 ligi osvojimo što bolje mjesto. Kada završim srednju školu i ako ne bude povreda i sve bude kako želim tada ću vidjeti kuda i kako dalje.

 Ako je vjerovati trenerima pred Anom je nagovještaj uspješne sportske košarkaške karijere i mi joj želimo da u tome uspije.

Tekst/foto: J. Neferović