Ponedjeljak, 24 Svibanj 2021 09:37

Belgijanci osvojili 3x3 challenger u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

ZAVRŠEN LIPIK FIBA 3X3 CHALLENGERA  -

LIPIK - Belgijski Antwerp pobjednik je Lipik FIBA 3x3 challengera! Iznenađujuće, ali sasvim zasluženo Belgijanci su došli do svog prvog naslova na nekom svjetskom 3x3 challengeru pobjedom u finalu 20:18 protiv ekipe San Juan iz Portorika.

Finale ovog challengera je pokazalo zašto je 3x3 jedan od najatraktivnijih sportova!detalj s utamice Antwerp New York Harlem

Kvalitetno, atraktivno i neizvjesno finale obilježio je Thibaut Vervoort iz pobjedničke ekipe koji je postigao 10 od 20 koševa svoje ekipe od toga četiri „dvojke“. Vervort je zasluženo ponio i titulu najkorisnijeg MVP igrača Challengera obzirom da je s ukupno 41 postignutim košem u 5 utakmica najbolji strijelac Challengera.

Lipik 3x3 challenger obilježila su iznenađenja u svim četvrtfinalnim utakmica u kojima su svi favoriti doživjeli poraze. Japanski Aomi je nakon produžetka rezultatom 21:19 slavio protiv prvog nositelja ekipe Liman iz Srbije. Japanci koji će nastupiti na Olimpijskim igrama su na kraju završili na 4. mjestu. Antwerp je u četvrtfinalu savladao kanadski Edmonton 18:15, a u četvrtfinalu je zaustavljen i New York Harlem. Bolja od njih rezultatom 19:15 bila je njemačka ekipa Bielefeld, koja je završila na 3. mjestu. Poraz u četvrtfinalu je doživio i Novi Sad, a izbacio ih je kasniji finalist San Juan rezultatom 21:16.

Uz plasman na 3x3 Masters, Antwerp je osvojio 15.000 dolara, San Juan 10.000, ekipa Bielefelda 6.000, a Aomi 4.000 dolara.Lipik 3x3 utakmica

Bio je ovo prvi svjetski 3x3 challenger koji je održan nakon studenog 2019. te jedini 3x3 challenger koji će u svijetu biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu gdje će u srpnju 3x3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru.

Na Lipik FIBA 3x3 chalengeru su nastupile još dvije ekipe iz Mongolije Ulaanbaatar i Sansar, Humpolec (Češka), Korolev (Rusija), Jelgava (Latvija) i Dusseldorf te jedina hrvatska ekipa Split. Oni su naprije u kvalifikacijama izbacili Korolev 19:15, a u glavnom dijelu turnira doživjeli su dva tijesna poraza; od japanske ekipe Aomi 16:18 nakon produžetka i od Novog Sada 19:21.

Ovu interkontinentalnu sportsku priču oplemenili su i 3x3 košarkaške sutkinje i suci iz Hong Konga, Rusije, Poljske, Srbije i Hrvatske.

Zbog COVID protokola prema kojem su članovi Udruge Libox organizirali Lipik FIBA 3x3 challenger, nije bilo moguće prisutvo publike na tribinama, ali su ljubitelji 3x3 košarke imali prilike uživo gledati sve utakmice putem live streaminga na FIBA 3x3 youtube kanalu, polufinala i finale i u tv prijenosu na Arenasport TV.

Antwerp