Subota, 11 Svibanj 2019 10:53

Vjeran Simunić: Moj dolazak u Lipik je na neki način sudbonosan

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VELIKO TRENERSKO IME NOVI ŠEF STRUKE NK LIPIK 1925 - 

Jedan od najpoznatijih hrvatskih trenera Vjeran Simunić postao je šef struke seniorske momčadi i koordinator svih kategorija i trenera u NK Lipik 1925, obznanjeno je danas na konferenciji za medije koja je upriličena u lipičkom Multikulturalnom centru.

- Želim naglasiti da ovo nije nikakva promjena trenera u klubu, Vjeran je pojačanje našeg stručnog stožera. On će biti koordinator svih trenera u klubu, šef svim trenerima, a bitno je naglasiti da svi treneri ostaju na mjestima kojima su bili, a Vjeran će trenerima i prvoj momčadi svojim znanjem i iskustvom donijeti napredak u radu. Cilj nam je da se treneri educiraju, da se radi individualno s našim talentima i jedan od najvažnijih ciljeva je u sljedećim mjesecima pokretanje nogometne akademije u Lipiku - naglasio je uvodno na samom početku današnje konferencije Dejan Iličić, predsjednik NK Lipik 1925, istaknuvši kako mu je želja bila, od samog trenutka kako je preuzeo klub prije dvije godine, da s našim mladim nogometašima rade isključivo licencirani treneri, a Lipik trenutno ima devet licenciranih trenera i u tome prednjači na području Požeško-slavonske županije.

Karijeru je započeo u Lipiku

- Moj prvi samostalni klub je 1995. godine bio Lipik, od tu sam krenuo s jednom turbulentnom karijerom koja je izbrojila 35 klubova i mnogo zemalja, čak 6-7 zemlja i u Aziji. Moj dolazak se desio slučajno, do mene u Splitu na kavu je navratio predsjednik Iličić s mojim bivšim igračem Alvižom kojeg sam trenirao u Aziji i prije toga u Međimurju. Uz kavicu smo došli do nekih prijedloga koje sam ja kako to inače radim u životu brzo prihvatio - rekao je uvodno Vjeran Simunić te objasnio otkud on u Lipiku.

- Meni se sviđa slavonski mentalitet, trenirao sam Kamen ingrad, Marsoniju i Cibaliju, a u Lipiku sam bio još dok je bio rat, Bljesak, naši igrači su bili na prvoj crti u to vrijeme. Sve se nekako sad povezalo tako da je ovaj dolazak na neki način sudbonosan. Došla je ideja da tu pomognem, nije mi tu bio problem ni materijalni ni bilo kakav, sve je ovo na neki način emocionalno. Sad smo krenuli i volio bi da što prije moguće dođe do ispunjenja ciljeva koje je Uprava zacrtala - kazao je trener Simunić, a prisjetio se i pokojnog Predraga Perkova, tadašnjeg predsjednika kluba, koji je poput njega podrijetlom bio iz Dalmacije.

 Trenutna ekipa Lipika ima perspektivu

Na pitanje novinara o stanju u ekipi i utakmici protiv Buka Vjeran je kazao: - Imamo još četiri utakmice, ove zadnje dvije na kojima sam prisustvovao smo apsolvirali s maksimalnim učinkom, nadam se da ćemo i ovu sutrašnju. Buk je klub izuzetne kvalitete i na neki način papirnati favorit, ali mi ćemo ostaviti srce na terenu i nadam se će to publika prepoznati. Mislim da ekipa koja se u Lipiku složila ima perspektivu i da uz nekoliko pojačanja, prvenstveno dobrih momaka, a tek onda nogometaša, možemo ići naprijed. Bilo bi super kad bi već sada u ove 4 utakmice napravili iskorak, ali ja kao sportski radnik gledam jednu po jednu utakmicu, zanima me sada samo utakmica sutra, a kad ona završi tu knjigu ćemo poklopiti pa idemo dalje. Ja nisam ni čudotvorac ni mađioničar, Lipik ima dobrog trenera koji će i dalje biti ovdje, mene su doveli kao pojačanje u stručnom stožeru, desila se situacija da naš trener mora obuti kopačke i igrati, njemu samo treba pomoć s klupe, a to sam već napravio u prošloj utakmici kada smo igrali u Mihaljevcima. Do sada je sve dosta dobro išlo, stvorila se jedna kemija između mene i stručnog stožera i igrača, a rezultat će biti koji na kraju zaslužimo. Sigurno da ću sa svojim iskustvom pomoći treneru igraču Kafki, ja neću trenutno ništa specijalno mijenjati, ekipa ide svojim tijekom i ja mogu samo pomoći prisutnošću, savjetima i iskustvom.

 Lipik želi pokrenuti nogometnu akademiju

S novim šefom struke u Lipiku dogovoren je ostanak u Lipiku minimalno do kraja lipnja 2020. godine, a pod njegovim stručnim vodstvom cilj je reorganizirati trenutni rad škole nogometa i nogometnog kluba, pokretanje nogometne akademije kao i reorganizacija svih procesa unutar kluba. Isto tako cilj je i infrastrukturu podići na razinu ozbiljnog trećeligaškog kluba, bez obzira koju ligu kao klub igrali, istaknuto je na konferenciji.

Želim da u NK Lipiku bude 75% domaćih igrača

- Ova ekipa je dobra, neće biti nikakvog čišćenja ekipe, a ako se desi da netko bude morao otići, to ćemo dokapitalizirati s novim igračima koje će uprava pomno odabrati u našem okruženju ili dalje. Za budućnost volio bi osobno da u ekipi bude što više Lipičana. Gdje sam god radio u svim krajevima Hrvatske i svijeta sam želio da od 25 igrača bude 75% domaćih igrača. Da sam sad u Splitu u Hajduku, to bi napravio i u Hajduku, a ne da bude 75% stranaca - napomenuo je novopečeni šef struke NK Lipik 1925 kojeg će navijači moći pozdraviti već ove subote u 17:30 sati kada momčad Lipika u derbiju kola dočekuje momčad iz Buka.

Vjeran Simunić je jedan od najpoznatijih hrvatskih trenera, do sada je vodio preko 35 klubova, uglavnom na prvoligaškim i drugoligaškim terenima. Dugo godina proveo je kao trener prvoligaša u azijskim državama poput Bruneja, Vijetnama, Malezije, i Bahreinua. Imao je i veliku igračku karijeru, između ostalih igrao je za Hajduk Split, Sporting Lisabon, Šibenik, Cibaliju, Zagreb, a 1983. godine je postao prvi europski igrač u dalekom Japanu kada je potpisao za Yomiuri Tokio Wings.