Breadcrumbs

Četvrtak, 12 Srpanj 2012 11:32

Iniciraju osnivanje udruge likovnjaka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAJEDNICA KULTURNIH UDRUGA ŽUPANIJE  -

POŽEGA - Zajednica kulturnih udruga okupila je likovne stvaratelje bez akademske  titule s područja Požeško-slavonske županije, kako bi se izjasnili o inicijativi osnivanja udruge likovnjaka putem koje bi u rujnu, u Križevcima, sudjelovali na 28. susretu    slikara, kipara i primijenjenih umjetnika, koji priprema Hrvatski sabor kulture.

Sedmero nazočnih i četvero koji nisu mogli doći, od 36 pozvanih umjetnika, potvrdilo   je da žele osnovati udrugu, ne samo zbog mogućnosti izlaganja na državnoj razini   već kako bi zajedničkim snagama lakše organizirali izložbe, likovne kolonije ili se  kandidirali na natječajima za kulturne programe, ali i radi druženja i razmjene  iskustava. Dogovoreno je da slikari iz Kutjeva, Jakšića, Pleternice i Lipika   razgovaraju s čelnim ljudima u  svojim sredinama i izvide mogućnost dobivanja  prostora za rad udruge, a Rajka Radoš slikarica iz Jakšića izjavila je da je voljna  preuzeti dužnost predsjednice. Sam postupak osnivanja, najavljen je za jesen.

Budući da su požeški slikari, uglavnom zauzeti pripremom PožArta, nisu došli na  sastanak, Mirko Ćaćić,  predsjednik Zajednice kulturnih udruga, izvidjet će u gradu Požegi mogućnost dobivanja prostorija. On je ujedno predstavio rad Zajednice  rekavši da su umjetnici, iako slabo organizirani, blago Županije i pozvao likovnjake, ali i sve ostale, da predlože programe koje bi valjalo prijaviti na natječaj Ministarstva  kulture, otvoren do 1. rujna.

Umjetnici koji žele sudjelovati na izložbi u Križevcima, trebaju u Zajednicu (Županijska 7, od 20.– do 24. kolovoza, od 7-15 sati  dostaviti za izložbu opremljene slike, skulpture i primijenjene radove raznih tehnika srednje veličine. Stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture odabrat će radove za izložbu, a autori će biti pozvani u Križevce na druženje i zatvaranje izložbe  29. rujna. Najbolji slikar, bez akademske titule, bit će na Razglednici Hrvatskog sabora kulture 2012., zajedno sa zavičajnim književnikom, folklornim i plesnim ansamblom, tamburaškim  orkestrom i malom vokalnom skupinom, najboljim na nacionalnoj razini, predstavljeni u  listopadu u Zagrebu.

- Uvjerena sam da uz izvrsne puhače Gradske glazbe Trenkovi panduri, koji su prvim mjestom u Novom Vinodolskom već osigurali nastup u metropoli, u zagrebačkom HNK, uz bok dirigentu Mirku Ćaćiću, može stajati i netko od likovnih   umjetnika s područja naše Županije - izjavila je Ana Pirović, tajnica  Zajednice.