Utorak, 16 Svibanj 2017 14:08

Sredstva od 40,1 milijuna za Bolnicu Požega i Dom zdravlja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTRICA REGIONALNOG RAZVOJA ŽALAC POTPISALA UGOVORE O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA – Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac boravila je u Požeško-slavonskoj županiji te potpisala dva ugovora o sufinanciranju dva projekta iz područja zdravstva, „Zajedno do zdravlja“ za Opću županijsku bolnicu Požega i „Dom zdravlja – centar zdravlja“ za Dom zdravlja Požeško-slavonske županije. Vrijednost oba projekta je 40,1 milijuna kuna.

- Danas potpisujemo ugovore za izuzetno važne projekte za našu županiju i naše zdravstvene institucije. To je samo dokaz da je Vlada RH okrenula glavu prema Slavoniji, da zaustavimo odlazak mladih ljudi, da ostanu ovdje a da u zdravstvu i školama dobiju svjetske uvjete. Naša bolnica je ključ opstojnosti našeg zdravstva, ali i poveznica opstanka gospodarstva i lokalne politike.

Čestitam ravnateljima koji odlično upravljaju s ovim zdravstvenim ustanovama, a sve dubioze su iza nas. Hvala ministarstvu što prepoznaje našu županiju, i što zajedno s nama rješava naše probleme – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Ravnatelj SAFU, Tomislav Petric, koji je pripremio projekte u brzih 90 dana i donio ugovore za potpis, najavio je da će se u ovoj županiji provoditi uskoro još nekoliko projekata koje vodi Središnja agencija. To su projekt koji se provodi u Geo Parku prirode Papuk vrijedan preko 90 milijuna kuna i projekt gradnje novog Studentskog doma u Požegi vrijedan 33 milijuna kuna.

Ministrica Žalac istakla je svoje zadovoljstvo što se ponovno našla u Požeško-slavonskoj županiji, prvi puta da sazna za problematiku u projekte koji se pripremaju, a sada već dolaze i ugovori o financiranju. Zdravstvo u Hrvatskoj je u okviru ovih projekata dnevnih bolnica dobilo oko milijardu kuna. – Ovo su vrijedni ugovori koji će smanjiti liste čekanja u našim bolnicama, omogućiti manji pritisak na ležanje pacijenata u bolnicama, a primarna zdravstvena zaštita u Domovima zdravlja dobiva nove kapacitete – kaže ministrica Žalac koja očekuje u suradnji s ostalim ministarstvima rješavanje cijelog projekta Vlade RH Slavonija u punom iznosu, jer ova regija u cijeloj Europi je danas u 5% najnerazvijenih regija. To nam daje za pravo da se ovoj regiji maksimalno pomogne s projektima EU i svih hrvatskih ministarstava i državnim proračunom pomogne razvoj Slavonije.

Svoje veliko zadovoljstvo dobivenim projektima izrazio je ravnatelj OŽB Požega, prof. dr. sc. Željko Glavić i ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić. – Požeška bolnica sada dobiva dnevnu bolnicu, koja je trend u Europi i svijetu, a požeška bolnica za sada nema te prostore niti opremu. Upravo ovim projektom ukupno teškim oko 34,2 milijuna kuna, mi rješavamo i taj korak, dobivamo novi objekt dnevne bolnice u narednom razdoblju – kaže ravnatelj Glavić, dok će Dom zdravlja dobiti uređene zgrade domova zdravlja u svim općinskim i gradskim sredinama i nabavku nove potrebne opreme u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.

Tekst/foto: Vladimir Protić