Petak, 21 Travanj 2017 16:31

Od projekta Slavonija ova županija očekuje preokret, ostanak i povratak mladih

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE I PROSLAVLJENO 807 GODINA POŽEŠKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Svečanom sjednicom u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega obilježen je Dan Požeško-slavonske županije te proslavljeno 807 godina od prvog spomena i zapisa o Požeškoj županiji. Dan je započeo polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade, večeras se nastavlja humanitarnim koncertom za djevojčicu Rinu Beble u dvorani Grabrik, a sutra održavanjem Uskrsnog sajma na Trgu sv. Trojstva u Požegi u Kulturne manifestacije Županijski kulturni mozaik koja se održava u Lipiku.

Sve goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović, poželjevši da ove ljepote i plodna zemlja stvarno postanu prednosti ove županije. Himnu i nekoliko prigodnih pjesama izveo je veliki zbor Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof. Branke Horvat.

Dugu povijest Požeške županije, dugu 807 godina, ova generacija može samo nastaviti dobrim razvojem poljoprivrede, gospodarstva, ruralnog turizma i ne dozvoliti da ona bude posljednja, nego ravnopravna s ostalim hrvatskim županijama, istakao je požeški župan Alojz Tomašević, iznoseći brojne projekte koji se izvode i planiraju u županiji. Kao prioriteti su svakako razminiranje poljoprivrednih površina čiji projekt završnog čišćenja od mina upravo kreće, rješavanje prometne izoliranosti gradnjom brze ceste do autoputa, kroz nekoliko projekata aglomeracija rješavanje odvodnje vrijednih preko 300 milijuna kuna, rješavanje zaštite od voda izgradnjom akumulacija Šumetlica i Kamenska i omogućavanje navodnjavanja velikih poljoprivrednih površina od nekoliko tisuća hektara. Ti projekti bit će samo uvod za brži razvoj cijelog gospodarstva, unapređenje poljoprivrede kao osnovne djelatnosti i na to sve nadogradnja ruralnog i kontinentalnog turizma. – Ovu županiju Vlada RH, premijer i njeni ministri više ne zaobilaze, a od projekta Slavonija očekujemo naš brži razvoj.

- Za mene kao predsjednika Vlade RH nema dileme, ni prije, niti sada, da se pruži ruka prema pet slavonskih županija, prema istoku Hrvatske. Projekt Slavonija će još više pridonijeti ravnomjernom razvoju Hrvatske, pomoći poljoprivredu, hrvatsko selo, ruralne krajeve, potaknuti poduzetništvo. To ćemo riješiti kroz naša ministarstva, kroz pitanje okoliša, kroz pitanja energetike, pitanja kvalitetnijeg upravljanja državnom imovinom, pitanja poticanja drugačijeg demografskog trenda. To je naš zajednički cilj, postigli smo o tome široki nacionalni koncenzus. Ovdje u požeškoj županiji moramo pomoći i određenim tvrtkama u poteškoćama, kao Zvečevu i Orljavi, nastojat ćemo rješenja koja će pomoći održivosti poslovanja – istakao je premijer Andrej Plenković, obećavajući kroz ministarstva potaknuti rješavanje brze ceste i akumulacija koje spašavaju od poplava i velikih šteta. Bogati ste vodom i vodotocima, rijekama, ali moramo ih staviti pod kontrolu da vam ne čine štete.

Dodijeljene su i županijske nagrade za zaslužne pojedince i kolektive, pa je glazbenik Boris Ćiro Gašparac - Ćiro Požeški dobio nagradu za životno djelo. Godišnje nagrade dobili su Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega, koju je primio prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik udruge, zatim Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, koju je primio Ferdinand Novak, predsjednik udruge i Tomislav Stokić iz Lipika, zapovjednik DVD Lipik, zapovjednik Vatrogasne zajednice Pakrac–Lipik i zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Tena Protić