Breadcrumbs

Utorak, 03 Srpanj 2012 18:41

I stečaj županije bolji je od sadašnjeg stanja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA 13. SJEDNICA SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE BEZ NAZOČNOSTI ŽUPANA ALADROVIĆA -

ZA PLAĆU ŽUPANA ISPLAĆENO ČAK 339 TISUĆA KUNA ŠTO JE ZA 54 TISUĆE VIŠE OD NAJVEĆE ŽUPANIJE

POŽEGA - Izvješće o obavljenoj državnoj reviziji Požeško-slavonske županije za prošlu godinu koje se našlo na dnevnom redu sjednice Skupštine ponovno je aktualiziralo teško stanje u kojem se zbog dubioza i kreditnih zaduženja u visini od gotovo sto milijuna kuna  nalazi Požeško-slavonska županija.

P7035560Zbog tako velikog zaduženja, ustvrdila je Državna revizija, županija nije bila u mogućnosti izvršiti povrat novca prema Ministarstvu poljoprivrede, a nisu otklonjene niti druge, ranije utvrđene nepravilnosti. Prihvaćajući nalaz revizije klub vijećnika SDP-a ujedno je zatražio  da Državna revizija podnese kaznenu prijavu protiv odgovornih u županiji ili će u protivnom to učiniti klub vijećnika SDP-a.

Ono što posebno smeta vijećnike SDP, rekao je predsjednik Kluba Vicko Njavro je činjenica kako se stalno ističe da županija nema novca, dok se s druge strane novci baš i  ne štede.

- Upravo smo na Aktualnom satu čuli kako se nema novaca, ni 200 tisuća kuna za projekte. Točno je da nema novca, samo ako ovako budemo radili nećemo ih nikada ni imati. Naime maksimalna plaća za  župana za 2011. godinu mogla je iznositi 285 tisuća kuna. To je da smo maksimalna županija po veličini i prihodima, ali uzeto si je pravo da li zasnovano na zakonu ili ne, to ne želim komentirati, no isplaćeno je 339 tisuća kuna. Prema tome ako ovako budemo nastavili i dijelili šakom i kapom nećemo nikada imati ni za kakve poduzetnike ni za čega, nego ćemo se samo mi ovdje međusobno prepirati i misliti tko je u pravu. Zato Klub vijećnika prihvaća ovu reviziju i molimo da se po njoj postupa -rekao je Njavro.

P7035561Na teško stanje u Požeško-slavonskoj županiji na sjednici su upozorili i drugi vijećnici, tvrdeći kako se ona nalazi u bezizlaznoj situaciji. Tako je prema mišljenju vijećnika Nikole Brekala najbolje da županija ode u stečaj jer je i to mnogo bolje rješenje od ovoga u kojem se sada nalazi, budući da iz godine u godinu prenosi sve veće dubioze.

Sjednici skupštine prethodio je i „Aktualni sat“ u sklopu kojega je bilo postavljeno nekoliko pitanja od kojih izdvajamo pitanje vijećnika Tomislava Martinčića koji je zapitao postoji li mogućnost izgradnje biciklističke staze od Požege do velike zbog mladih koji bi tom stazom išli do bazena a čijom bi se izgradnjom smanjila opasnost u prometu. Staza bi mogla biti izgrađena uz prugu ili postojeću cestu uz potporu grada Požege, općine Velika, Ministarstva turizma ali i uz pomoć sredstava EU.

Prema riječima zamjenika župana za gospodarstvo Željka Jakopovića ideja je dobra i na njoj bi trebalo poraditi jer ima elemenata da se taj projekt realizira iako novca za to nema ni ŽUC, ni Požeško-slavonska županija.

P7035566- Nisam zadovoljan odgovorom koji sam dobio na postavljeno pitanje o Županijskom sportskom savezu i koje klubove on financira – istakao je vijećnik Ivan Begić, - jer u odgovoru sam dobio da se gotovo 70% proračuna troši na plaće djelatnika i njihove troškove. Koji se klubovi financiraju to ne znamo, tko troši novce, kuda odlaze ta sredstva – zapitao je Begić i zatražio novi i potpun odgovor. Unatoč pisanom odgovoru od Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Begić nije zadovoljan sa suradnjom s Domom zdravlja i ostavljanjem parkirališnih mjesta za invalide na koja parkiraju vozila Doma zdravlja.

Odgovorom na pitanje koliko projekata ima kandidirano ova županija nije zadovoljan bio niti vijećnik Nikola Brekalo, jer je znao taj odgovor i prije. Niti jedan projekt za ovu godinu nije odobren i niti jednu kunu nećemo dobiti iz državnog proračuna, osim nešto za energetsku učinkovitost škola, ali i to ne ove godine.

Što zamjera obavljena revizija

Utvrđene nepravilnosti u reviziji za 2010., ponovljene su i 2011.g., nepravilnosti kod sastavljanja programa mjera radi pokrića manjka prihoda i primitaka, namjensko trošenje prihoda, povrat sredstava odobrenih po programu kreditiranja razvitka poljoprivrede, te isplaćivanje mase sredstava za plaće preko dozvoljenog okvira.

Prihodi od lovozakupnine i povrata depozita po poljoprivrednim kreditima ostvareni u iznosu od 1,67 mil., nisu utrošeni za propisane namjene već za tekuće proračunske potrebe.

Rashodi za zaposlene Županije ostvareni su u iznosu 5,7 milijuna kuna što je veća masa od dozvoljene za plaće koja bi smjela biti 3,8 milijuna kuna.

V. Re.