Utorak, 21 Veljača 2017 13:12

Trideset računala usmjerit će u osnovnu školu i za sve udruge

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VRIJEDNU DONACIJU DOBILA OPĆINA JAKŠIĆ IZ AUSTRIJSKOG TIROLA -

JAKŠIĆ – Općina Jakšić dobila je vrijednu donaciju iz Vlade austrijske pokrajine Tirol, koja se sastoji od trideset računala Lenovo. Donaciju je inicirao, kao brojne vatrogasne donacije do sada, Tomislav Stokić iz Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije. Kako će ih upotrijebiti istakao je načelnik općine Ivica Kovačević na tiskovnoj konferenciji. – Ovih trideset računala su iz ureda državne uprave Vlade pokrajine Tirol. zahvaljujemo se donaciji, koju su dobili još neki gradovi i općine, a mi smo odlučili, znajući da naše škole po pitanju informatike nemaju baš neku opremu, 20 računala darivati školi. Prošle godine općina je iz svojih IMG 9402sredstava izdvojila za nabavku 15 računala za kabinet informatike, a sa ovih dodatnih dvadeset računala, učionica informatike bit će u potpunosti opremljena – rekao je načelnik Kovačević, a ostalih deset računala planiraju darivati udrugama koje postoje i rade na području općine Jakšić, jer njihova opremljenost računalima je još gora. – Danas bez računala ne mogu poslovati niti udruge, jer treba voditi dokumentaciju, slati i meilove, raditi programe i projekte. Zadovoljni smo što naše udruge dobro rade, a u zadnjih nekoliko godina osnovane su i četiri nove udruge. Dobro rade udruge mladih u Treštanovcima, Tekiću, novoosnovani Malonogometni klub Jakšić, koji je već osvojio plasman u 1. ŽNL a osvojio i Kup natjecanje Požeško-slavonske županije. Osnovana je od jučer i Udruga puhačka glazba Jakšić koja već dobro radi.

Postoje još neke inicijative od mladih u svim naseljima da se organiziraju u udruge i poboljšaju život mladih, a tome doprinosi i općina koja je izgradila nekoliko dječjih i sportskih igrališta u naseljima, a planira izgraditi i u ostalim naseljima koja još nemaju igrališta. – Tome svakako doprinosi i podatak da na području općine imamo svake godine prirast stanovnika, više rođenih nego umrlih. Tako i naša OŠ Mladost Jakšić, nema zadnjih nekoliko godina smanjivanje razreda, a tome vodi i naše nastojanje da obnovimo svih pet područnih škola, da bi upravo zadržali mlade obitelji s djecom. Obnovili smo Područnu školu Treštanovci, i vratili djecu u školu, sada ih već ide 6 učenika, upravo se rade škole u Cerovcu, vrijednost radova 300 tisuća kuna i Tekiću, vrijednost radova 500 tisuća kuna, a za još preostale dvije područne škole smo prijavili projekte i čekamo odobrenje i natječaje. Mi smo se opredijelili da prvo uredimo upravo naše Područne škole, a onda krećemo na obnovu matične škole, upravo sa u tim naseljima zadržimo život – istakao je predsjednik Općinskog vijeća i ravnatelj škole Boško Obradović. 

Posebno je zadovoljan načelnik Kovačević, što se u potpunosti opravdanom pokazala investicija u Dječji vrtić, koji je sada popunjen sa 69-ero djece. – Imamo još najavu za 3 djece u slijedećem mjesecu, i tada je planirani kapacitet vrtića gotovo popunjen. Uz ravnateljicu, kuharicu i čistačicu, zaposlene su četiri odgojiteljice i upravo zapošljavamo još jednu odgojiteljicu. Kada smo krenuli u gradnju mnogi su nas odgovarali da su to veliki troškovi, a da nećemo imati djece, a pokazalo se upravo suprotno, vrtić je ubrzo popunjen, a naša investicija, koja je iznosila oko 3 milijuna kuna uz još toliko sredstava iz ministarstava i fondova se pokazala opravdanom.

 IMG 9410Ovih dana, pošto je zima vjerojatno završila kreću i radovi na uređenju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni, vrijedni preko 3 milijuna kuna. I ovdje je kao i na vrtiću općina Jakšić krenula svojim sredstvima, a kada se raspišu natječaji za opremanje gospodarskih zona, aplicirat će na natječaj. Sada će se provesti voda, odvodnja, električna energija, plin i telefoni, a u drugoj fazi uredit će se i prometnice kroz zonu. – Zadovoljan sam što je te radove dobila domaća tvrtka Niskogradnja Jurčak, a poznavajući njihovu sposobnost ti radovi će biti kvalitetno i na vrijeme završeni – kaže načelnik Kovačević koji smatra da su i na vrijeme uspjeli prijaviti štete od poplave na putovima, te su sa dobivenih 165 tisuća kuna, uredili nerazvrstane ceste, uredili šest propusta, odvodne kanale i odvodnju oborinskih voda. Uz pomoć Hrvatskih cesta sve prometnice iz njihove nadležnosti, koje su pretrpjele štete od poplava su obnovljene, a uz pomoć ŽUC-a riješili smo novi kanal dug 400 metara, kojim smo sve oborinske vode, koje su plavile naselje oko željezničke stanice, odveli u vodotok Vetovke. Uz pomoć Hrvatskih voda uređena su i sva oštećenja od bujičnih voda na vodotocima Kaptolka i Vetovka. Na frekventnim prometnicama uređena su i dva ugibališta i postavljena autobusna stajališta s nadstrešnicama za putnike, sve vrijedno 220 tisuća kuna uz pomoć Hrvatskih cesta.

Jedno od prvih naselja koje će u potpunosti imati LED javnu rasvjetu, su naselje Eminovci, koje je upravo u tijeku izvođenja. Sada se radi rekonstrukcija niskonaponske mreže koju vodi HEP, Elektra Požega, a onda kreće postavljanje nove LED rasvjete, ukupno 126 lampi. Na glavnoj cesti D-51 svaki stup će imati LED lampu, a u sporednim ulicama lampe će biti na svakom drugom stupu.

Očekuju i sredstva za uređenje knjižnice i čitaonice u prostoru stare škole, te će na taj način u potpunosti zadovoljiti i smjernice Europske unije da svako sjedište lokalne zajednice mora imati dječji vrtić, vatrogasce, poštu, crkvu, školu i narodnu knjižnicu i čitaonicu. Na ovom prostoru uredit će se jedan multifunkcionalan prostor za naše građane i udruge, zaključio je načelnik Kovačević.

Tekst/foto: Vladimir Protić