Četvrtak, 29 Prosinac 2016 13:17

Nova 2017. godina bit će godina realizacije planiranih strateških projekata županije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, veliki optimista, očekuje dobar rasplet svih razvojnih planova -

POŽEGA – Bila je uspješna ova 2016. godina, no još jedna od desetak proteklih godina u kojoj smo se borili za konsolidaciju i uređenje županijskog proračuna, vraćanje dugova koji su opterećivali naš proračun svih ovih godina što se jako reflektiralo na našu budućnost. No ova slijedeća godina bit će jedan zaokret u upravljanju i životu županije, prostora za optimizam ima, za djelovanje još više, što nam jamče naši brojni projekti. Ima projekata ima i razloga na zadovoljstvo – potvrdio je uvijek optimistični požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, u razgovoru na razmeđu dviju godina, očekujući novu koja obećava. Nova je svakako i izborna godina za regionalne i lokalne dužnosnike, kada će se i zbog izbornog procesa pokrenuti neki projekti koji su možda malo zastali. Iz razgovora smo zaključili da će župan Tomašević, sve započete i planirane projekte nastaviti, što znači da se namjerava kandidirati i za novi mandat čelnika županije, a naravno optimističan kakav je, namjerava i pobijediti na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine.

Što je obilježilo ovu godinu u Požeško-slavonskoj županiji, koja je na izmaku?
- Ovo je svakako prva godina u kojoj je naša županija dobila bezuvjetno mišljenje Državne revizije, čime smo zadovoljni, sredili smo proračun, posložili financije, došli smo u okvire koje zahtijevaju i zakonski propisi. Nikome nismo dužni, osim kreditnih obaveza. Jasno da time nisam zadovoljan, ali isplatit ćemo u konačnici i te kredite kako bi mogli dalje razmišljati o razvoju. Važno je istaknuti kako ne postoji niti jedno ministarstvo gdje nisam bio sa suradnicima, gdje smo predlagali i pisali razne izmjene zakona i propisa u smislu poboljšanja učinkovitosti rada jedinica lokalne samouprave. Od nove Vlade RH očekujemo razumijevanje i pomoć u našem daljem razvoju.

Radi se Strategija razvoja županije i čitav niz velikih kapitalnih, ali i onih manjih projekata koji jamče razvoj ove županije?
- Razvojna strategija je u završnoj fazi. U njoj smo pripremili 17 osnovnih velikih projekata s nizom manjih. U zadnjih nekoliko dana iskristaliziralo se njih pet, koji su doista iznimno važni za našu županiju jer pokrivaju interese gotovo svih općina i gradova. Tu je svakako rješenje prometne izolacije koja je kočnica razvoja gospodarstva. Raspisan je natječaj za idejni i glavni projekt brze ceste Požega - Zakorenje - Godnjak i izlaz na autocestu za koji očekujem da u 2017. godini završimo dokumentaciju. Početak radova očekujemo u 2018. godini. Tu je i izlaz na auto-cestu za gradove Pakrac i Lipik, što je izuzetno važno za razvoj zapadnog dijela županije. Veliki strateški projekt je svakako brana i akumulacija Kamenska koji je intenzivno u pripremama u suradnji s Hrvatskim vodama i Ministarstvom zaštite okoliša, a kojim bi se riješio problem zaštite od poplava, potakao razvoj poljoprivrede kroz mogućnost navodnjavanja, ali i otvorile nove turističke mogućnosti tog kraja. Omogućio bi se razvoj turizma i područja kojim se otvara mogućnost oživljavanja života u selima Papuka u tom dijelu županije, izgradnja hotela na Zvečevu, što je već definirano s vlasnikom nekretnina, izgradnja hostela u staroj školi u Orljavcu i dr. Razvoju turizma doprinijet će i obnova bazena u Velikoj. Među većim projektima je i Kuća graševine gdje povezujemo tri vinarska prostora – Kutjevo, Pleternicu i Pakrac i iznimno je također važna u turističkom smislu. Tu je i Centar kompetencija pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega koji će dati višu razinu srednjoškolskom obrazovanju, novi zamah poljoprivrednoj djelatnosti te pripremiti naše mlade za tržište rada. Naše srednje obrazovanje nije u skladu s potrebama tržišta, za neka zanimanja koja su nam potrebna, treba čekati po tri godine, mi moramo urgentno djelovati i u roku par mjeseci donositi odluke. Želimo pripremati djecu koja završavaju srednju školu za život. Sada, kakvo je stanje, oni su u pravilu spremni za ured za zapošljavanje. A mi smo poljoprivredna županija s namjerom revitalizacije sela i obiteljskih gospodarstva, s nadogradnjom prehrambene i prerađivačke industrije.

Razvoj poljoprivrede u nekim područjima kočili su i ostaci od rata, minska polja, a imamo, i brojne mrtve kapitale koji nisu u funkciji?
- Naše brojne mrtve kapitale također moramo staviti u funkciju. Važno je svaku neobrađenu stopu zemlje staviti u funkciju. To je od vitalnog značenja. Minska polja bila su prisutna na našem području 20 i više godina. Potpisali smo ove godine ugovor o razminiranju za 300 hektara zemljišta ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna koja dobivamo iz europskih sredstava. Očekujemo u 2017. godini da ćemo našu županiju u potpunosti očistiti od mina. U suradnji s Ministarstvom obrane RH, u Pakracu je pokrenuto čišćenje tog prostora od srušenih i oštećenih objekata na području grada, jer treba istaći da je Pakrac poslije Vukovara najrazrušeniji grad.

Godinu je obilježila i energetska obnova školskih objekata kojima je županija osnivač?
- Zaista sam ponosan što smo ove godine uspjeli u suradnji s Ministarstvom znanosti i Fondom za zaštitu okoliša, kroz osam projekata privući deset milijuna kuna iz EU fondova. Od 33 projekata energetske obnove školskih objekata čak osam je došlo u našu županiju i proglašeni smo za najuspješniju županiju po tom pitanju. I dalje se vodimo idejom, da niti jedna osnovna i područna škola neće biti ugašena na našem području, već radimo na tome kako bi imale još bolji standard i kako bi djeca ostala u tom prostoru. Pripremili smo ukupno 92 objekta za obnovu, neke smo već prijavili, neke ćemo prijaviti u idućem razdoblju. Nećemo stati ni iduće godine, jer to je godina kada očekujemo najveći dio sredstava iz EU fondova. Svakako očekujemo dobar vjetar u leđa ove Vlade i podršku svim našim planovima i projektima. Slavonija očekuje konačno dizanje i onu razinu razvijenosti koju mi zaslužujemo. Mi ne moramo biti prvi, ali sigurno možemo biti u sredini, jer i mi imamo pravo živjeti jednako dobro kao i drugi u Hrvatskoj. Resurse koje imamo možemo staviti u punu funkciju gospodarstva, trebamo dobiti više sredstava za razvoj i možemo zadržati i sve naše mlade u ovom prostoru. Očekujemo i promjene i jaču podršku našem razvoju turizma od Ministarstva turizma, jer više se treba poticati razvoj kontinentalnog turizma. Očekujemo veće potpore našim slavonskim županijama.

Država se svakako mora više decentralizirati, jer danas je najcentraliziranija država u Europi, razmišlja dalje župan Tomašević, a to je i intencija nove Vlade RH. Županije traže više posla, mogu brže rješavati neke probleme, imati bolju organizaciju. Prihvaćaju odgovornost no trebaju dobiti autoritet, ali i sredstva. Ne kao posao sa legalizacijom u kojemu su dobili puno posla ali bez kune sredstava. Župan Tomašević očekuje reorganizaciju Državne uprave, bolje gospodarenje s državnim poljoprivrednim zemljištem, vodama, rudnim bogatstvima, šumskim bogatstvom kojima županija uopće ne upravlja, a imamo najbolju drvnu tvrtku koja vapi za drvnim sortimentom, velike količine pijeska koje se godinama ne eksploatiraju. Gospodarstvo i lokalna samouprava moraju ići zajedno, a naša znanost na Veleučilištu u Požegi mora se u to više uključiti. Nije naša uloga otvarati tvornice, nego stvarati okvire za gospodarske aktivnosti, ističe župan Tomašević na kraju razgovora, u kojem se zahvalio i medijima koji promiču interese i projekte razvoja ove županije.