Petak, 02 Prosinac 2016 09:49

Položili vijence uz spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata i održali svečanu sjednicu Općinskog vijeća

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANO OBILJEŽILI DAN OPĆINE JAKŠIĆ I BLAGDAN SVOJE ZAŠTITNICE SVETE BARBARE -

JAKŠIĆ - Jakšićani i njihovi prijatelji svečano su obilježili Dan općine Jakšić i blagdan svoje zaštitnice svete Barbare polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te molitvom uz Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Nakon toga u svečanoj dvorani Honda održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je sve goste i uzvanike pozdravio predsjednik vijeća Boško Obradović koji je istaknuo kako vijeće radi kvalitetno i uspješno. Naglasio je i kako u vijeću participira 13 vijećnika iz 7 stranaka te da su sve predložene odluke donesene jednoglasno. Istakao je kako su sve ideje i prijedlozi općinskog načelnika Ivice Kovačevića bili kvalitetni te su sve prihvatili i potvrdili općinski vijećnici.

Načelnik općine Ivica Kovačević u svom je izlaganju rekao da je ovogodišnji izvorni proračun planiran oko 3,5 milijuna kuna, a dodaju li se tome sredstva za razne investicije raste i na 20-ak milijuna. Iako je godina započela poteškoćama i ranim mrazom koji je donio štete u voćarstvu i poljoprivredi 2016. godina imala je i svoju ljepšu stranu pa je u naseljima dosta toga izgrađeno i obnovljeno.

- Bez obzira na sve naše bojazni, glavninu poslova smo uspjeli realizirati. Mogu reći da je 2016. na zadovoljstvo svih nas, i u općini, a pogotovo mladih obitelji, označena privođenjem kraju izgradnje vrtića. Velika je to investicija, vrijedna oko 6,3 milijuna kuna, a više od 50 posto sredstva je od općine. Ministarstvo regionalnog razvoja je dalo 1,9 milijuna i Fond zaštite okoliša 1,2 milijuna kuna - dodao je Kovačević ističući kako je prema posljednjim podacima u vrtiću 58-ero djece, a zaposlena su 4 odgajatelja, ravnateljica, kuharica i spremačica.

Preko Hrvatskih cesta je također priskrbljen znatan dio financijskih sredstava koja su uložena u asfaltiranje dviju ulica u Jakšiću koje su 2014. godine stradale u poplavi. Radi se o iznosu od 545 tisuća kuna uloženih u ulice Vilima Korajca i Baruna Trenka, a djelomično je sanirana Kolodvorska ulica.

- Nakon poplave 2014. nismo čekali niti plakali nego smo još 2014. godine s Hrvatskim vodama napravili procjenu štete nastale na vodotocima i gdje su najkritičnije točke. Na tragu toga ove godine Hrvatske vode su uložile u sanaciju vodotoka Vetovke i Kaptolke negdje oko 800 tisuća kuna. Dodatnim naporom i aktivnostima u održavanje i saniranje kanalskih mreže, uglavnom plavnom potezu od Tekića do Jakšića, uloženo je više od 200 tisuća kuna – istakao je načelnik Kovačević naglašavajući kako je u stalnom kontaktu s Hrvatskim cestama koje su proteklih godina bile aktivne i uredile državnu cestu DC 51 na cijelom području kroz općinu Jakšić od Šumanovca do Požege, ali da su ostala neuređena autobusna ugibališta.

- Ovih dana je napravljeno ugibalište u Cerovcu, a završava se i u Eminovcima. Procijenjena vrijednost je nešto veća od 200 tisuća kuna i na tome smo im iskreno zahvalni jer, da oni to nisu odradili, mi sami ne bi mogli – rekao je Kovačević, te dodao da su brojni i značajni projekti odrađeni ili su u izgradnji u svim naseljima, od izgradnje dječjih igrališta, postavljanja LED rasvjete, uređenja stare škole u Jakšiću, izgradnja vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava i sl.

Ali i planovi: - Prijavit ćemo se na mjeru 7, za uređenje poljskih putova na području naselja Jakšić, konkretno, centralni put koji ide ispod Jakšića prema Ovčarama u dužini od oko 4,5 kilometara, a koji pokriva značajne oranične površina. Vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna a novac ćemo preko programa ruralnog razvoja osigurati iz Europske unije – istakao je načelnik Kovačević dodajući kako mu je jedna od prioritetnijih investicija izgradnja gospodarske zone i u budućnosti osigurati 50 do 60 radnih mjesta.

Brojne su aktivnosti koje su u planu o kojima je načelnik Kovačević upoznao visoke goste i uzvanike među kojima je bio izaslanik predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović, gradonačelnici Kutjeva, Pleternice i Pakraca Josip Budimir, Antonija Jozić i Anamarija Blažević, zamjenici požeškog gradonačelnika Mario Pilon i Darko Puljašić, načelnici općine Velike, Kaptola i Čaglina, Vlado Boban, Mile Pavičić i Dalibor Bardač, predsjednik Općinskog vijeća Brestovac Tomo Vrhovac, zamjenik kaptolačkog načelnika Josip Soudek te izaslanstva prijateljskih općine Brinje i Jasenovac. Uz brojne uzvanike i goste bili su i članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici policije, HV-a, gospodarskog i kulturnog života te mjesni župnik vlč. Tihomir Bilešić i zamjenik jakšičkog načelnika Mile Barišić.

Nazočnima su se obratili pozdravima, čestitkama i prigodnim riječima Antonija Jozić, Franjo Lucić i Alojz Tomašević. 

Dan općine je i prigoda da se nagrade najuspješniji, kao i oni koji su dali najveći doprinos u razvoju i životu Općine Jakšić, a ovogodišnja priznanja primio je humanitarac iz Tirola, austrijski državljanin Peter Logar za veliki doprinos vatrogastvu Jakšića, učenik Marko Brnčić i Antun Kelan posmrtno za doprinos i rad u brojnim udrugama, te Nogometni klub Jakšić. Priznanja su uručili predsjednik vijeća Boško Obradović, načelnik Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić.

Tekst/foto: Vladimir Protić