Breadcrumbs

Četvrtak, 14 Lipanj 2012 12:16

19. sjednica Gradskog vijeća

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
19. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA SA 27. TOČAKA I 23 PODTOČKE DNEVNOG REDA  -

Održana bez oporbenih vijećnika

POŽEGA – Petak 8. lipnja – Sjednica bogata s točkama dnevnog reda, čak 27, uz 23 podtočke neće biti posebna po tome, nego što 19. Sjednici nije prisustvovao niti jedan član oporbe, niti jedan vijećnik iz HDZ, HSP dr. Ante Starčević i HSLS-a. Sve točke tako je bez velikih rasprava i pitanja usvojilo deset vijećnika iz SDP-a. Usvojen je i izvještaj o radu gradonačelnika za drugih šest mjeseci prošle godine.

P6092882A i vijećnička pitanja na Aktualnom satu bila su samo od vijećnika SDP-a, koje je zanimalo razvoj grada, infrastrukturni projekti koje grad pokreće, koliko cesta je od ŽUC-a pripalo gradu Požegi, kada kreće gradnja tržnice, glazbene škole i dr. Na pitanja je odgovarao gradonačelnik Zdravko Ronko, pa smo tako saznali da uskoro kreću dva velika gradilišta.

Kreće gradnja tržnog centra

Gradonačelnik je najavio već od srpnja početak radova na novoj tržnici, koji je konačno omogućen izgradnjom Priorljavske prometnice. Nju smo završili dobrom voljom bivšeg predsjednika HŽ-a Rogožara koji je dozvolio izmještanje ceste prema željezničkoj pruzi, istakao je Ronko, najavljujući da će novi tržni centar biti građen na 3.500 m2, a zatvoreni prostor na 1.200 m2 , za što će trebati uložiti oko 5,5 milijuna kuna.

P6092875Glazbena škola prije Sportske dvorane

Gradonačelnik Ronko najavio je od rujna i početak radova na izgradnji Glazbene škole, tj. uređenje i dogradnja starog Vatrogasnog doma, gdje bi se dobio kompletno novi prostor za glazbenu školu s koncertnom dvoranom. - Imali smo niz projekata, ali nismo mogli doći do realizacije zbog opstrukcije tadašnje aktualne vlasti na državnoj razini, ministarstava i ministara koji su se zdušno trudili da nas onemoguće u provedbi. Potom smo došli u recesiju, kada više nije bilo moguće odraditi sve ono što smo si zacrtali, a to kako smo kroz EIB2 imali potpisali ugovor za sportsku dvoranu bila čista predizborna farsa 2009. god. No dolaskom novih vjetrova koji pokreću svehrvatski kotač zamašnjak došli smo u priliku da odradimo i jedan od naših projekata, propitujući i sebe i potrebe grada, kontaktirajući s nizom Požežana i sportaša, zajednički stav da dilemu sportska dvorana ili Glazbena škola riješimo u korist Glazbene škole – istakao je Ronko. Za školu je grad osigurao 7,1 milijun kuna, a ministarstvo 7 milijuna kuna po projektantskim cijenama. Koliko će u konačnici koštati još se ne zna dok se ne prikupe ponude izvođača.

Potpredsjednik vijeća Navratil

Gradsko vijeće izabralo je mr. sc. Rastislava Navratila za novog potpredsjednika, umjesto dosadašnjeg mr. sc. Marijana Cesarika, koji je izabran na dužnost zamjenika ministra zdravlja, dužnost koja je nespojiva s dosadašnjom u Gradskom vijeću.

Proračun povećan na 80 milijuna

Izmjene i dopune proračuna za 2012. Godinu predviđaju povećanje proračuna za 16,5%, pa bi novi proračun prelazio 80 milijuna kuna. Gradonačelnik Ronko to objašnjava sredstvima koja ćemo dobiti od ministarstava, koja direktno dolaze u proračun te u Tekiju. Na taj način će dodatnih 28 milijuna kuna kroz ulaganja u infrastrukturu i kapitalna ulaganja dobiti građani grada Požege. Samo u razvoj vodoopskrbe i infrastrukture vezano uz vodu uložit će se oko 20 milijuna kuna. Ti radovi osigurat će dovoljno vode Požegi za slijedećih 20 godina.

Donijete su i odluke o izmjenama programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, socijalnoj skrbi, sportu i turizmu.