Srijeda, 26 Listopad 2016 13:11

Projektom „Obrazujmo se zajedno 3“ 60 učenika s posebnim potrebama dobilo asistente

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

URUČENI UGOVORI ZA 46 ASISTENATA U NASTAVI NA PODRUČJU POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Treću godinu za redom osnovne i srednje škole kojima je osnivač Požeško-slavonska županija za učenike s teškoćama u razvoju kroz projekt „Obrazujmo se zajedno“ dobivaju asistente u nastavi. Cilj projekta je da se zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano načelo da se odgoj i obrazovanje temelji na jednakosti obrazovnih šansi za sve učenike prema njihovim sposobnostima. Bez IMG 0361konstantne pomoći, učenici s teškoćama u razvoju u mnogim slučajevima slabo napreduju te im pomoć pružena u razredu često nije dovoljna. Individualni rad je oblik rada na koji najbolje reagiraju i putem kojeg im se može najbolje pristupiti. Stoga će upravo ovaj projekt „Obrazujmo se zajedno“ po treći puta pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, a sve uz potporu senzibilizirane javnosti.

- Ove godine kroz projekt svog osobnog asistenta će dobiti 56 učenika, za što je projektom odobreno 42 pomoćnika u nastavi. Za još troje učenika prvih razreda srednjih škola koji nisu ušli u ovaj projekt, Požeško-slavonska županija financirat će 3 pomoćnika, te za još jednog učenika financirat će pomoćnika Zavod za zapošljavanje. Tako je vrijednost projekta od 1,786 milijuna kuna za koji je bespovratno odobreno iz Europskog socijalnog fonda 1,696 milijuna županija dala 89 tisuća kuna, a za još dodatnih tri asistenta 96 tisuća kuna – istakao je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

IMG 0371- Projekt je radila Regionalna razvojna agencija Panora, a pomoćnike je dobilo 11 osnovnih škola, te Ekonomska, Obrtnička i Poljoprivredno-prehrambena škola – istakla je pročelnica za društvene djelatnosti dr. sc. Vesna Vlašić, koja je izrazila zadovoljstvo što je županije i ove godine dobila taj projekt, koji svakako ima i svoju drugu komponentu, a to je zapošljavanje 46 mladih nezaposlenih osoba s Zavoda za zapošljavanje.

- Svi pomoćnici u nastavi prošli su potrebnu edukaciju, prošli su i radionice u školama, suradnja je bila i do sada dobra, a usvajamo i nove stvari. Projekt je već započeo, a svečano ćemo svim pomoćnicima uručiti ugovore – rekla je direktorica Panore Senka Horvat.

Tekst/foto: Vladimir Protić