Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 17:57

Po prvi puta u Hrvatskoj predstavljene mape siromaštva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Najviše procjene stope rizika od siromaštva zabilježene su u četiri slavonske županije gdje je Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija

U ponedjeljak 17. listopada 2016. godine, na Svjetski dan borbe protiv siromaštva, u Zagrebu su predstavljene mape siromaštva, odnosno prostorne distribucije siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj. Detaljne mape izradilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Državnim zavodom za statistiku i Svjetskom bankom.

Mape siromaštva poslužit će kao pomoć u dizajniranju politika te definiranju i raspodjeli budžetskih alokacija i EU sredstava namijenjenih smanjivanju regionalnih nejednakosti i siromaštva, poticanju ravnomjernog regionalnog razvoja i promociju socijalne uključenosti. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u tu je svrhu razradilo specifični cilj kojim se želi poboljšati gospodarske, fizičke i socijalne uvjete života u najmanje pet pilot područja koja višestruko zaostaju u razvoju te utvrditi i testirati novi integrirani teritorijalni pristup razvoju depriviranih područja. Kako bi se to ostvarilo predviđeno je 100 milijuna eura u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i još 20 milijuna eura iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

DSC 0560Javnoj objavi mapa siromaštva prisustvovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, izvršni direktor Svjetske banke Frank Heemskerk i ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

„Mapiranje siromaštva prvi je korak u praćenju podataka o siromaštvu na malim područjima. Utvrdit ćemo područja i profile siromaštva, a mape siromaštva omogućit će nam pravedniju raspodjelu EU sredstva za obnovu depriviranih područja u Hrvatskoj“, izjavio je ministar Tolušić.

Hrvatska, kao i druge države članice EU, u skladu sa Strategijom Europa 2020 i Nacionalnom strategijom za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014.-2020., mora smanjiti broj osoba koje žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Kako siromaštvo u Hrvatskoj ima teritorijalnu dimenziju, Ministarstvo će izraditi detaljne zemljopisne evidencije distribucije siromaštva i socijalne isključenosti sa Svjetskom bankom. Izradi će se procjena apsolutne stope siromaštva na temelju potrošnje, izrada i izračun pokazatelja višestruke deprivacije, izrada profila siromaštva za mala područja, procjena učinkovitosti socijalnih naknada i provedba pilot anketa o pristupu uslugama i kvaliteti usluga.

Prema dohodovnoj metodi, najniže procjene stopa rizika od siromaštva zabilježene su u Zagrebu (9,8 posto) te Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji (11,9 posto), a najviše u Brodsko-posavskoj (35,9 posto), Virovitičko-podravskoj županiji (33,4 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (31,9 posto).

Prema potrošnoj metodi, najniže procjene stope rizika od siromaštva zabilježene su u Zagrebu (5,9 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (9,1 posto), a najviše u Požeško-slavonskoj (32,5 posto), Brodsko-posavskoj (33,9 posto) i Karlovačkoj županiji (34,3 posto).