Petak, 14 Listopad 2016 14:23

Gradonačelnik Budimir: „Poruka je to mladima da nam je stalo do njih“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD KUTJEVO RASPISAO NATJEČAJ ZA DODJELU 10 STIPENDIJA -

KUTJEVO – Grad Kutjevo raspisao je natječaj za dodjelu stipendija koji je otvoren do 27. listopada za stipendiranje studenata s područja grada Kutjeva za akademsku godinu 2016/2017.

- Dodjeljuje se deset stipendija u iznosu po 600 kuna mjesečno. Pravo podnošenja prijava imaju redovni studenti sveučilišta, veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj koji su redovno upisani u višu godinu studija u odnosu na prošlu godinu ili su redovno upisani u prvu godinu studija u odnosu na srednjoškolsko obrazovanje. Moraju biti državljani Republike Hrvatske, imati prebivalište na području Grada Kutjeva, dostaviti uredne prijave po ovom javnom pozivu te po završenom bodovanju zauzimati mjesto na rang listi od 1. do 10. mjesta – pojašnjava Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Studenti koji ponavljaju godinu nemaju pravo na stipendiju kao ni studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju od Grada Kutjeva, a nisu izvršili ugovorene obveze te studenti koji ostvaruju stipendiranje iz drugih izvora.

Na internetskim stranicama Grada Kutjeva nalazi se popis potrebne dokumentacije, a to su: prijava za dodjelu stipendije, dokaz o prebivalištu na području Grada Kutjeva (uvjerenje MUP-a), preslika osobne iskaznice, potvrda sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole o upisu, odnosno za studente viših godina studija potvrda o upisu u višu godinu studija. Studenti prve godine studija trebaju dostaviti svjedodžbe od sva četiri razreda srednje škole i završnog ispita, a studenti viših godina studija presliku indeksa, izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da nije korisnik neke druge stipendije ili potpore za stipendiranje, potvrdu nadležne ispostave Porezne uprave o mjesečnim primanjima članova zajedničkog kućanstva za sve članove kućanstva starije od 15 godina (plaća, mirovina, obiteljska mirovina, alimentacija, stalna socijalna pomoć, isplaćene naknade plaće za bolovanje te rodiljne i roditeljske naknade u slučaju nezaposlenosti), ne starije do 30 dana od dana podnošenja prijave, zatim potvrdu o sastavu kućanstva (obiteljskom statusu) i uvjerenje nadležnog ureda za obranu o statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

- Pravo prvenstva na rang listi za dodjelu stipendija utvrđuje se prema socijalnom kriteriju i kriteriju uspjeha u prethodnoj akademskoj odnosno školskoj godini zbrajanjem bodova ostvarenih prema navedenim kriterijima. Postupak dodjele stipendija provodi povjerenstvo od tri člana. Povjerenstvo prikuplja prijave, stručno ih obrađuje i utvrđuje listu kandidata za dodjelu stipendije te donosi odluku o dodjeli stipendije. Dostava odluke o dodjeli stipendija obavlja se javnom objavom na internetskim stranicama i oglasnoj ploči Grada – dodaje gradonačelnik Budimir.

Temeljem odluke o dodjeli stipendije sklapa se ugovor o stipendiranju kojim će se regulirati prava i obveze Grada Kutjeva i stipendiranog studenta, a isplata započinje nakon sklapanja ugovora.

- Želimo na ovaj način olakšati roditeljima naših studenata financiranje školovanja njihove djece. Ujedno je to poruka mladima da nam je stalo do njih. Ovo im je poticaj da lakše završe studij i vrate se u svoju sredinu u kojoj ulažemo doista velike napore da zadržimo svakog mladog čovjeka u vremenu kada se brojne obitelji odlučuju napustiti Hrvatsku – poručio je na kraju gradonačelnik Josip Budimir.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija