Srijeda, 05 Listopad 2016 13:47

Dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LIPIKA -

LIPIK – Svečano je obilježen Dan grada Lipika i blagdan nebeskog zaštitnika grada sv. Franju Asiškog. U lipičkom perivoju kod paviljona Izvor otvorena je klupa hrvatsko-francuskog prijateljstva nakon čega su kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili delegacije prijateljskih gradova Igala i Coucy le Chateaua s aktualnolight elementi2968slika1Francuskim veleposlanstvom, Požeško-slavonske županije, delegacije Hrvatskog časničkog zbora RH na čelu sa stožernim brigadirom Rozariom Rozgom, Hrvatski časnički zbor Vrbovec, Grad Pakrac i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik kao i delegacija Grada Lipika.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Ivan Molnar koji je najavio svoje povlačenje rekavši: - S obzirom na to da u ovom sastavu Gradsko vijeću za malo više od pola godine istječe mandat, a s obzirom na moju godinu proizvodnje želim se u potpunosti povući iz daljnjih aktivnosti te želim puno uspjeha budućim vijećnicima. 

Molnar je rekao kako je zadovoljan aktivnostima gradskih vijećnika te da je Gradsko vijeće u sadašnjem sastavu održalo 22 radne sjednice te donijelo 227 odluka koje su pripremile službe Gradske uprave. Istaknuo je i zadnje usvojeni dokument Strategiju razvoja grada Lipika do 2020. godine gdje je vidljiva vizija razvoja grada korištenjem povijesnog nasljeđa te prirodnih resursa.

 aktualnolight elementi2968slika2Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je neke zanimljive brojke koje su Lipik učinile prepoznatljivom destinacijom. - 17 tisuća sadnica zasađeno je ovog proljeća, a osim sadnje cvijeća u Lipiku smo se bavili uklanjanjem ruševina, uređenjem parka, elektrifikacijom dijelova grada gdje ne postoji rasvjeta - rekao je gradonačelnik te istaknuo i mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je ove godine odobrio oko pola milijuna kuna za zapošljavanje 33 dugotrajno nezaposlene osobe. Gradonačelnik je istaknuo 1.580 metara asfaltiranih cesta u Poljani i Gaju, 1.610 metara obnovljenih nogostupa, te oko 350.000 kuna uloženih u projektu dokumentaciju za obnovu 12 društvenih domova na području Grada Lipika čija je procijenjena vrijednost radova i opremanja 22 milijuna kuna. Sve to financiralo se iz gradskog Proračuna, a u svom govoru spomenuo se i zahvalio svakom poduzetniku koji doprinosi razvoju grada, ali i funkcioniranju Gradske uprave. Podršku poduzetnicima pružena je u suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom Lirom putem koje se razvija i Pomoć u kući gdje se brine za 140 korisnika starije životne dobi te 60 korisnika Dnevnog boravka. Spomenuo se gradonačelnik i ponosne titule Grad Lipik prijatelj djece, brige za mlade kroz projekt Mladi za mlade, novih 13 udruga osnovanih u zadnje vrijeme, manifestacijama koje su sve bolje organizirane i posjećene, ali i nekih strateški bitnih turističkih projekta poput Raminca, izgradnje sportskog centra te rješavanja prometne izoliranosti.

- U zadnje tri godine, za potrebe društvene, turističke, komunalne i prometne obnove Lipika uloženo je u izradu projektne dokumentacije 9,6 milijuna kuna, a investicije u vrijednosti 980 milijuna kuna koje će uslijediti učinit će Lipik kvalitetnom i prestižnom destinacijom u kojoj će svatko poželjeti živjeti, rekao je gradonačelnik Kasana.

 aktualnolight elementi2968slika4Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada s govornice u restoranu bazena Lipik uputila je u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, u ime gradova prijatelja obratio se gradonačelnik Coucy le Chateaua Jean Claude Dumont, a čestitke su uputili i župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić te veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko. Uz nazočnost spomenutih svojim dolaskom svečanost je uveličao i počasni građanin Grada Lipika Marko Širac, Vincet Dalmais, prvi savjetnik i privremeni otpravnik poslova veleposlanstva Francuske u Republici Hrvatske kao i pomoćnica ministra socijalne politike i mladih Maja Vučinić, delegacija mađarskog grada prijatelja Igala predvođena gradonačelnikom Đulom Obašom, brojna delegacija iz Francuske te drugi uzvanici.

U najsvečanijem trenutku Sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama. Nagrada Grada Lipika za životno djelo posthumno se dodijelila Ivanu Klaiću Miki za dugogodišnji humanitarni rad i rad na području zdravstvene njege, a povelju je primio njegov sin Krunoslav. Ovogodišnji dobitnici Godišnjih nagrada Grada Lipika suHrvatsko lovačko društvo „Jelen“ Lipik, za dugogodišnji uspješan rad i doprinos edukaciji mladih naraštaja lovaca u zaštiti divljači i očuvanju okoliša; obrtnik Luz Kuzhnini, za razvoj malog obrta i poduzetništva; tvrtka Frutarija d.o.o. Split, za uspješan rad i postignute rezultate u poslovanju, Nedjeljka Bišćanin, za dugogodišnji predan rad u prosvjeti na odgoju i obrazovanju u Osnovnoj školi Lipik, Danijel Rajković, za uspjehe u obogaćivanju kulturnog života grada te Siniša Papaik, za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipik. Svečani ton Sjednici dale su glazbene točke u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora Lipik, učenika 6.r. OGŠ Pakrac Dine Josipovića izvedbom Turskog marša (W.A.Mozart) na bisernici te vokalne glazbene skupine “Contesse”, Osnovne glazbene škole Pakrac koju čine Ana Kobetić, Marta Filipović, Sara Komljenović te Kristina Zednik, a koje su u pratnji na glasoviru profesorice Tee Silađi izvele skladbu Vinka Coce Vilo Moja.

Tekst/foto: Compas.hr