Srijeda, 25 Svibanj 2016 09:49

Završeno uređenje "zelenih otoka"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STAMBENI BLOK VUKOVARSKA – A. STEPINCA - DR. V. MAČEKA U POŽEGI -

POŽEGA - Završeni su radovi na uređenju „zelenih otoka“ u stambenom bloku Vukovarska – A. Stepinca – Dr. V. Mačeka u Požegi čime je građanima omogućeno odlaganje korisnog otpada odvojeno od kućnog otpada.

Formirana su tri „zelena otoka“ na sljedećim lokacijama: Vukovarska ul. (kod k.br. 25), A. Stepinca (kod k.br. 7) i Dr. V. Mačeka (kod k.br. 14) te su postavljeni kontejneri za razvrstavanje i odlaganje otpadnog papira, plastike i stakla. Osim toga, u dogovoru sa stanarima stambenih zgrada, izvedeni su radovi na uređenju betonskih podloga za kontejnere za komunalni otpad što doprinosi urednijem izgledu i boljoj pristupačnosti lokacijama s kontejnerima te njihovoj lakšoj manipulaciji djelatnicima Komunalca.

- Tijekom 2016. god. Komunalac Požega d.o.o., uz suglasnost Grada Požege i u dogovoru sa predstavnicima stanara, omogućio je proširenje zone odvojenog sakupljanja korisnog otpada na blokove višestambenih zgrada u Babinom viru i bloku Vukovarska – A. Stepinca – Dr. V. Mačeka u Požegi (do sada je razvrstavanje otpada bilo omogućeno za cca 10.000 domaćinstava Požeštine i za većinu ustanova i gospodarskih subjekata). Formirano je ukupno pet novih „zelenih otoka“ sa kontejnerima za papir, staklo, plastiku i odjeći i obuću, a izgrađene su i betonske podloge za komunalne kontejnere. Ukupna vrijednost izvedenih građevinskih radova je cca 70.000 kn (bez PDV). Postavljeno je ukupno 30 kontejnera od 1100 l za korisni otpad nabavne vrijednosti cca 60.000 kn (bez PDV) koji su sufinancirani učešćem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu 40% od ukupne investicije – ističu iz Komunalca.

Ulaganja u postavljanje „zelenih otoka“ za stambene blokove dodatno će doprinijeti povećanju količina izdvojenog korisnog otpada (papira, stakla, plastike, stare odjeće i obuće), koji više neće završiti na odlagalištu „Vinogradine“, nego će biti predan ovlaštenim sakupljačima i oporabiteljima kao vrijedna sirovina. Na taj način uštedjet će se prostor na odlagalištu, smanjiti zagađenje okoliša te očuvati prirodne sirovine.

Tekst/foto: Komunalac d.o.o.