Utorak, 03 Svibanj 2016 12:14

Najavljeno proširenje Veleučilišta i gradnja studentskog doma

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČETAK NOVE SURADNJE GRADA POŽEGA I VELEUČILIŠTA DOLASKOM NOVOG UPRAVNOG VIJEĆA -

POŽEGA – Tiskovnom konferencijom u gradu Požegi gradonačelnik Vedran Neferović najavio je nove odnose s Veleučilištem u Požegi, nakon dolaska novog Upravnog vijeća. U suradnji najavljene su nove investicije i dogradnja novih prostora Veleučilišta i na gradskom zemljištu gradnja studentskog doma kapaciteta stotinu ležajeva.

- Konačno imamo situaciju da predstavnici Veleučilišta u Požegi, nakon dugo vremena, ali nakon formiranja novog Upravnog vijeća pojavili su se u gradu. Smatram da Grad i Veleučilište moraju IMG 8097surađivati, što sam ponavljao i prošlom Upravnom vijeću, zbog razvoja Veleučilišta i očuvanja Grada kao studentskog grada i traženja rješenja za sve probleme. Grad Požega je pozivao predstavnike Upravnog vijeća u prošlom sazivu i spreman je pomoći i dati rješenja za konkretne probleme. Jedina korespondencija se odvijala između mene i dekana Zime, no Upravno vijeće nije imalo volje sjesti i dogovarati se. Izmjenom GUP-a mi možemo ponuditi zemljište Veleučilištu za izgradnju studentskog doma u Požegi, a spremni smo dati i suglasnost za proširenje kapaciteta Veleučilišta i pomoći u svim onim radnjama koje su potrebne da se ubrza izgradnja studentskog doma i proširenju - rekao je gradonačelnik Neferović, smatrajući da je prošlo previše dragocjenog vremena od kada je on ukazivao da se treba krenuti s pripremom za javljanje na natječaj europskih fondova za izgradnju studentskog doma. Sada kada je Virovitica već potpisala ugovor o gradnji mi tek krećemo, a vremena ima jako malo da se sve stigne.

- Opredjeljenje novog Upravnog vijeća je Veleučilište u Požegi, da ono bude u službi ovog područja i ove regije. Cilj nam je da Veleučilište u Požegi bude prepoznatljivije, da radimo na IMG 8107uvođenju novih studija budući da moramo pratiti tržište rada. Tu su i programi cijelo životnog učenja na kojem Veleučilište mora stalno raditi. Podržavamo planirano proširenje prostora, proširenje laboratorija koje ima za specijalističke studije i gradnju studentskog doma – istakao je prof. dr. sc. Drago Šubarić, novi predsjednik Upravnog vijeća Veleučilištu u Požegi.

- Veleučilište je prije dvadesetak dana prema Gradu uputilo zahtjev za suglasnost dogradnje zgrade Veleučilišta u Požegi, jer je neophodan novi prostor za učionice informatike i novih laboratorija, te dvoranu za provođenje tjelesnog odgoja. Uputili smo gradu i zahtjev za kupnju građevinskog zemljišta za gradnju studentskog doma. Iz europskih sredstava mogu se povući sredstva za izgradnju studentskog domova i već smo na listi Ministarstva. Sada nam treba čestica da možemo aplicirati na natječaj. Obzirom na iskazane potrebe studenata zgrada doma bila bi oko 2.700 m2, s jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama ukupnog kapaciteta sto ležajeva. Poslali smo i upit da li je moguće sufinanciranje kuhinje i restorana, što bi studentima olakšalo studiranje – istakao je dr. sc. Dinko Zima, dekan požeškog Veleučilišta, te napomenuo IMG 8102da se nedavno uspjelo osigurati 2 ha zemljišta za podizanje voćnjaka za nastavu voćarstva.

- Upravno vijeće do sada se bavilo svime samo na razvojem Veleučilišta. Grad je osigurao 3.300 kvadrata koje bi bilo prihvatljivo za gradnju studentskog doma. Čestica se nalazi uz Gradske bazene. Zašto se toliko čekalo, isključivo zbog politike SDP-a i Marijana Cesarika, ništa drugo. Nezainteresiranost i opstrukcija. Osobno ću se zauzeti da se ovo sve realizira i grad Požega niti u jednom trenutku ne usporava realizaciju ova dva projekta – dodao je gradonačelnik Neferović ističući da se neće ponašati kao ovi do sada „Požežani dobrog srca“ koji nisu do sada napravili ništa.

Tekst/foto: Vladimir Protić