Nedjelja, 01 Svibanj 2016 12:24

Obrazovanje je zlatni ključ slobode, a život je neprestano učenje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SVEČANOM AKADEMIJOM EKONOMSKA ŠKOLA OBILJEŽILA 60 GODINA POSTOJANJA -

POŽEGA - Svečanom akademijom Ekonomska škola Požega obilježila je 60 godina postojanja i uspješnog rada u obrazovanju i odgajanju novih kadrova. Čestitke na vrijednom jubileju i još više uspjeha u daljem radu poželio im je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha u ime osnivača Požeško-slavonske županije.

IMG 7698- Ekonomska škola jedna je od vodećih strukovnih škola u našoj županiji a u svojih 60 godina postojanja proživjela je brojne promjene, ne samo naziva, nego i prostora, a 90-tih godina nisu je zaobišle ni posljedice Domovinskog rata. Upornošću profesora, djelatnika i učenika ova škola doživjela je oporavak i zaživjela u sjaju u kojem traje i danas – istakla je ravnateljica Marinka Parac u obraćanju uzvanicima.

Danas je Ekonomska škola moderno opremljena škola u kojoj se obrazuju ekonomisti, hotelsko-turistički tehničari, komercijalisti, upravni referenti i prodavači u 22 razredna odjeljenja, a navedena zanimanja oduvijek su bila privlačna i učenicima iz susjednih županija, što je i dokaz kvalitete i programa koje škola nudi.

- Obrazovanje je zlatni ključ slobode i stoga život mora biti neprestano odgajanje i učenje, a upravo su te ideje misli vodilje svakog našeg djelatnika, svakog profesora koji učenicima prenosi svoja znanja neskrivenim entuzijazmom kako i svaki drugi oblik podrške. Danas im se na tome najsrdačnije zahvaljujem kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju i ugledu ove institucije – rekla je ravnateljica Parac, te uručila poklone i zahvalnice svim umirovljenim djelatnicima Ekonomske škole. Uslijedio je dokumentarni film o školi i prikaz svih zanimanja koje škole provodi, te prezentacija svih uspjeha škole u natjecanjima i sudjelovanja u brojnim projektima IMG 7741mobilnosti, europske razmjene učenika i učitelja koje škola provodi već duži niz godina, te čak 12 vježbovnih tvrtki u kojima učenici savladavaju i praktični dio nastave i pripremaju se za rad.

Svečani dio održan je u Gradskom kazalištu, a nakon toga uslijedio je zabavni dio u izvođenju učenika škole koji je održan u neformalnom dijelu Kazališne kavane. U holu Glazbene škole postavljena je izložba o 60 godina Ekonomske škole pod nazivom „Iz Ekonomske škole u život …“ sa čak 180 fotografija i životopisa nekadašnjih učenika ove škole, a izloženi su i maturalni panoi raznih generacija, foto albumi, spomenice, stare fotografije iz povijesti škole, fotografije s ekskurzija, pehari i priznanja osvojena na natjecanjima, majice koje su nosile bivše generacije maturanata, maturalni panoi i sjećanja učenika i profesora. Prijedlog i cijelu izvedbu izložbe iznijela je prof. Višnja Menđel Troha a pomogle su joj u realizaciji prof. Andrea Bogojević i prof. Violeta Katušić. U holu škole postavljen je promjenjivi postav koji je pripremila prf. Martina Budimir, a donosi stare fotografije i priče nekadašnjih učenika.

Tekst/foto: Vladimir Protić