Četvrtak, 07 Travanj 2016 19:54

Iznenada ovršen račun grada Požega po nalogu Porezne uprave bez obrazloženja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KAKO JE POSLOVATI U HRVATSKOJ NA SVOJOJ KOŽI OKUSIO GRAD POŽEGA -

POŽEGA – Iznenađeni ovršenjem svoga računa od strane Porezne uprave a bez ikakve najave ili obrazloženja, posebno zbog neispravno naplaćenog poreza na promet nekretnina od te iste Porezne uprave, grad Požega i gradonačelnik Vedran Neferović iznenađen i ogorčen sazvao je tiskovnu konferenciju da upozna širu javnost o tome. Iznenađen jer je račun ovršen bez ikakve najave, a ogorčen jer je grad Požega platio nečiju grešku, namjeru ili neznanje službenika Porezne uprave visokih, gotovo 500 tisuća kuna.

Priča kreće još u veljači 2013. godine kada Porezna uprava u Požegi donosi Rješenje o obvezi plaćanja poreza na promet nekretnina Hrvatskoj pošti. Hrvatska pošta plaća taj razrezani porez u visini 240 tisuća kuna, ali se i žali na to rješenje jer po Zakonu o porezu na IMG 5992promet nekretnina nalaze da su izuzeti od takve vrste plaćanja poreza. Taj naplaćeni porez tada se dijelio između grada Požege u dijelu od 60% i RH u dijelu od 40%. Tek 30. listopada 2015. godine Porezna uprava izdaje svoje Rješenje u kojemu utvrđuje da HP nije obveznik plaćanja tog poreza i utvrđuje da im se treba vratiti uplaćeni iznos s pripadajućim kamatama.

Kako grad Požega cijelo vrijeme nije bio stranka u postupku, tako nije bio upoznat s niti jednim dijelom ovog slučaja, osim kada im je Porezna uprava preko FINA-e ovršila račun, ali sada za puno veći iznos, čak 180 tisuća kuna više. - Prikazuje se nas čelnike jedinica lokalne samouprave kao lokalne šerife, kao ljude koji se bahato i neodgovorno ponašaju prema proračunskim sredstvima, a mene zanima je li Porezna uprava država u državi. Na koji način tamo odgovorni ili neodgovorni zaposlenici funkcioniraju i kad su u pitanju složeniji predmeti, s kim se savjetuju prije nego što donose ovakve odluke. Grad nema niti jedan dokument zbog čega je ovo napravljeno i zanima me da li je to praksa i u drugim jedinicama lokalne samouprave i u drugim ispostavama Porezne uprave, da se ne komunicira, da se ne može najaviti i da se skidaju sredstva bez obavijesti i dovodi u pitanje funkcioniranje grada – pita gradonačelnik Neferović, jer ta sredstva su kao i sva ostala planirana proračunom za neke aktivnosti grada, provode se projekti, izvode radovi na infrastrukturi, a netko se samo naplati s računa grada.

Da je grad stradao po modelu „ni luk jeo, ni luk mirisao“ doveo je i novi Zakon koji sada porez na nekretnine obračunava po drugom modelu 80% gradu a 20% RH, pa su službenici primijenili upravo taj model kod ovrhe i tako dodatno oštetili grad Požegu za dodatnih 20%. Gradonačelnik Neferović sumnja i u namjeru tog cijelog postupka od 2013. godine, koji sada na naplatu stiže samo gradu Požegi.

- Tko je to tada odradio, na koji način, s kim se savjetovao jer sada proračun grada ima štetu u kamati koju moramo platiti. Zašto grad Požega niti jednom odlukom ili bilo kojim pisanim dokumentom nije obaviješten o toj prijetnji za proračun i da će sredstva biti skinuta s računa. Iz pismene korespondencije Porezna uprava ističe da nema obvezu dostavljati jedinicama lokalnih samouprava podatke i dokumentaciju vezanu za utvrđivanje i naplatu poreza. Zašto je donijeto to privremeno rješenje ako nije bilo sigurno treba li naplatiti taj porez. I što sada – pitao je gradonačelnik Neferović dodajući da su saznali u usmenom komuniciranju da Porezna za grad Požegu priprema još jedan takav slučaj iz 2006. godine koji je težak 400 tisuća kuna. Na što se točno odnosi grad nezna, jer nije stranka u postupku, a očito se netko dugo godina žalio na neko rješenje poreznika, te na kraju i uspio, a ceh će opet platiti grad Požega. Neferović postavlja i pitanje čija to odgovornost, tko kontrolira ovakve neodgovorne i neprofesionalne odluke, a zapravo smatra da su u pitanju šlampavi postupci.

- Sve ovo pokazuje da je to sustav u kojem očito nema odgovornosti ako netko napravi propust. Zar je Porezna uprava država u državi i da nitko ne odgovara za svoj rad i greške koje se čine. Obavio sam razgovor s nadležnima u Zagrebu i čekamo određene informacije. Zbog nečijeg propusta u radu u Poreznoj upravi može svake godine doći po jedan ovakav slučaj jer je netko nekome naplatio porez, iako na to nije imao pravo – zaključio je Neferović odlučan da će ovaj slučaj istjerati na čistac. Sudeći po velikom interesu medija i reakcijama koje su izazvale prve objave u medijima, bit će ovo još dugo vruća priča, no da li će grad Požega dobiti natrag svoja sredstva, to je već neka druga priča.

Tekst/foto: Vladimir Protić