Breadcrumbs

Petak, 11 Svibanj 2012 10:02

Pakrac u Domovinskom ratu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBILJEŽAVANJE 17. OBLJETNICE VRA „BLJESAK“  -

PAKRAC – U sklopu programa obilježavanja 17. Obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ UDVDR, podružnica Požega i Pakrac – Lipik organizirale su okrugli stol i predavanje na temu Pakrac u Domovinskom ratu. Predavanje je održano u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, a uz brojne branitelje, predstavnike braniteljskih udruga nazočili su i učenici srednjih škola iz Pakraca, Lipika i Požege.

P5050529Obrađene su teme Pakrac, ožujak 1991.godine i intervencija specijalnih postrojbi MUP-a, Obrana zapadne Slavonije 1991. godine s osvrtom na stanje, obranu i stvaranje pretpostavki za oslobađanja zapadne Slavonije, Vojno-redarstvena akcija Bljesak 1995. godine a predstavljena je i monografija „Jedinica za posebne zadatke MUP-a Rakitje“. Gosti predavači su bili general zbora Josip Lucić, general pukovnik Marijan Mareković, general bojnik Marko Lukić, brigadni general Tomo Medved, bojnik Ilija Vučemilović Šimunović i dr. Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra. Kroz predavanja i okrugli stol je  vodio Damir Špančić.

Svi sudionici su istakli da bez obzira na dosadašnja prikazivanja, posebno na plasiranja kroz medije, ova izlaganja su čista situacija i stanje koje se tada dešavalo. O tome mogu svjedočiti samo sudionici tih vremena i događaja, a trebaju svjedočiti upravo da se te istine zapamte. Posebno su istakli da se moraju te istine istaći mladima koji ne znaju što se stvarno događalo, o tome u školi ne uče, a u pravilu im se serviraju neka prerađena stanja i istine.