Breadcrumbs

Nedjelja, 06 Svibanj 2012 15:48

Zagrebčani primjenjuju požeški model obračuna zbrinjavanja otpada

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Komunalna tvrtka 'Tekija' u vlasništvu grada Požege svojedobno je poslužila kao model ustroja i organizacije Zagrebačkoga holdinga. Zato će se način obračuna i zbrinjavanja kućnoga otpada koji se provodi u Požegi, uskoro primjenjivati i u gradu Zagrebu.

Novi, europski sustav naplate odvoza kućnoga smeća Požega je počela primjenjivati prije dvije godine, i to među prvima, potvrdio je i gradonačelnik Zdravko Ronko. - Zadovoljni smo tim modelom i mi u gradskoj upravi, a još zadovoljniji sami građani. Sveukupno, nešto je manje prihoda zbog toga u gradskoj blagajni, ali je kvaliteta usluge i zbrinjavanja otpada daleko bolja i uvod u posao razvrstavanja otpada koji nam slijedi - dodao je Ronko.

Prilagodba čeka sve hrvatske općine i gradove, pa tako i Zagreb. Razvrstavanjem svojega otpada građani će velikim dijelom sami moći utjecati na iznose komunalnih računa. Na taj način moći će uštedjeti i na kućnim izdacima, podsjeća Davor Bernardić, čelnik zagrebačke Gradske skupštine. - Kada govorimo o skupljanju otpada, ono što nas očekuje sada, jest izmjena zakonodavstva. Novi zakon gospodarenja otpadom podrazumijeva sustav razvrstavanja, odnosno reciklaže - kaže Bernardić.

Bit će to posao Centara za gospodarenje otpadom, a jedan od njih dobit će i Požega. Taj bi projekt u Hrvatskoj trebao osigurati desetak tisuća radnih mjesta.

(SN)