Breadcrumbs

Subota, 05 Svibanj 2012 13:26

Vatrogasci prevoze pitku vodu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBORINE NISU POBOLJŠALE VODOOPSKRBU NA PAKRAČKO-LIPIČKOM PODRUČJU  -

PAKRAC - Kiša koja je padala proteklog tjedna samo je privremeno pomogla vodoopskrbi na pakračko-lipičkom području.  - Naš postojeći vodoopskrbni sustav je takav da nismo u mogućnosti od ove kiše stvarati zalihe. To znači da će slijedećih mjeseci snabdijevanje građana vodom ovisiti o količini oborina i o tome koliko će oni sami štedjeti i vodu koristiti za najnužnije potrebe. Čeka nas redukcija, samo je pitanje kolika – rekao je direktor Komunalca Marijan Pierobon. Na području Gaja, dodao je, pronađen je relativno izdašan izvor vode ali za njegovo uređenje trebat će 5 do 6 milijuna kuna i on ove godine neće biti uključen u vodoopskrbni sustav.

Nedostatka vode posebno se boje stanovnici naselja sjeverozapadnog dijela pakračkog područja, Donje Obriježi, Velikog Banovca, Badljevine i drugih, koji niti nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu pa ovise o vlastitim bunarima. U većini njih, međutim, proteklih mjeseci vode je bilo nedovoljno ili je uopće nije bilo što posebno stvara probleme ljudima koji drže stoku. - U štali imam dvanaest grla a bunar mi je već sada skoro suh. Srećom, gore u šumi na našoj zemlji ima izvor pa s njega dovozimo vodu u cisternu. No, to je preteško i bojim se ljeta – kazala je Senka Malogorski iz Velikog Banovca. - Neki bunari u selu cijelo prošlo ljeto, pa i zimus, nisu imali vodu. Mi smo se organizirali preko mjesnog vatrogasnog društva i vodu smo dovozili iz vodovoda a Grad Pakrac je odobrio povlaštenu cijenu od 170 kuna za 7 kubika - dodao je Damir Colosetti, također iz Banovca.

Koliko su vodoopskrbne prilike nepovoljne govori i podatak da je DVD Pakrac od početka godine do kraja travnja već imao 35 prijevoza vode, što je više nego cijele 2010. godine. Problem vodoopskrbe na pakračko-lipičkom području, ističu u Komunalcu, riješit će se tek izgradnjom vodozahvata Šumetlica vrijednog 150 milijuna kuna no, kad se taj novac osigura za gradnju će trebati barem tri do četiri godine.   (vm)