Četvrtak, 25 Lipanj 2015 13:08

Uspostavom GIS-a do točnijeg obračuna komunalnih naknada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD POŽEGA U NEKOLIKO PROJEKATA MINISTARSTAVA DOBIO SREDSTVA ZA SUFINANCIRANJE -

POŽEGA – Grad Požega trenutno je u nekoliko projekata svoga razvoja potpisao ugovore o sufinanciranju, gdje koristi sredstva ministarstava i fondova, o čemu je izvijestio požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić. Jedan od projekata za koji je od Ministarstva regionalnog razvoja dobiveno 828 tisuća kuna je projekt dogradnje Gradske knjižnice i čitaonice.

Taj projekt je odabran u velikoj konkurenciji od 112 pristiglih projekata u resorno ministarstvo. – Od 2006. godine kada je krenuo projekt dogradnje i uređenja Gradske knjižnice do sada je uloženo 11,5 milijuna kuna, od kojih je grad Požega uložio preko 2 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture preko 9 milijuna kuna. U 2013., i 2014. iz gradskog proračuna je uloženo po 510 tisuća kuna, a ove godine 628 tisuća kuna. Potpisan je i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim će se financirati dio radova na zgradi knjižnice – istakao je gradonačelnik Neferović, koji odlično surađuje s Fondom na više projekata koji se sufinanciraju. Tako će Fond za energetsku učinkovitost financirati s 917 tisuća kuna poboljšanje energetske učinkovitosti gradskih objekata. - Pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kandidirali smo i dva projekta, obnova krovišta OŠ Dobriše Cesarića i Društveni dom u Golobrdcima za koje se očekuje potpora u sufinanciranju – najavio je gradonačelnik Neferović.

Započinje i provedba Geografskog informacijskog sustava Grada Požege koji za svrhu ima ažuriranje i utvrđivanje pravog stanja na terenu obračunskih površina objekata po kojima se izračunava komunalna naknada. Kako će od 29. lipnja do 4. srpnja studenti i djelatnici Geodetskog fakulteta iz Zagreba s javnih površina prikupljati potrebne prostorne podatke, gradonačelnik Neferović je zamolio građane za razumijevanje i potrebnu pomoć. Po završetku formirat će se GIS baza podataka koja će pomoći u što točnijem obračunu komunalne naknade koju plaćaju građani i tvrtke.

Tekst/foto: Vladimir Protić