Subota, 17 Siječanj 2015 12:40

Orijentacija i komunikacija za mentore iz cijele Slavonije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SEMINAR ZA VODITELJE RADIONICA HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE - 

 POŽEGA – Ocjenjujući odličnom suradnju između Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zajednice tehničke kulture Požega i grada Požege kao jedinice lokalne uprave koja u potpunosti podržava rad delegacija, predsjednik prof. dr. sc. Ante Markotić i glavna tajnica Zdenka Terek posjetili su gradsku upravu grada Požege. Grad Požega je prošle godine svojoj Zajednici tehničke kulture osigurao prostor od stotinjak kvadrata, pomogao u opremanju prostora a daje i financijsku podršku projektima. Povod za dolazak čelnika HZTK je bilo i održavanje seminara iz Orijentacije i komunikacija za mentore koji rade s učenicima s cijelog IMG 1794područja Slavonije. Požega je ovo domaćinstvo zaslužila odličnim radom i velikim aktivnostima koje provodi tijekom godine, što ju ističe posebno pred drugim gradskim i županijskim zajednicama.

 - U jednom kratkom vremenu mi u gradu Požegi smo uspjeli podići svijest o tehničkoj kulturi na nivo koji ovaj grad zaslužuje. Prepoznali smo vrijednost koju naša gradska ZTK nudi školama, koje su to prednosti za naš grad, jer namjeravamo u ovaj grad vratiti inženjere, strojare, informatičare, budućnost našeg grada, a to možemo samo ako već od najranijih dana omogućimo djeci da se bave tehničkom kulturom u školi ali i izvan nje, da se stekne ljubav prema tehničkoj kulturi – istakao je dogradonačelnik Darko Puljašić koji se i osobno zalaže za vraćanje tehničke kulture u svakodnevni život učenika i mladih kroz desetak klubova koji egzistiraju u Požeštini i članovi su ZTK.

 Da je tehnička kultura kojoj su mladi uvijek bili okrenuti i zainteresirani godinama sustavno stavljana na margine, je činjenica koju Hrvatska zajednica pokušava promijeniti. Država i društvo ju ne vrednuje onako kako bi trebalo a ona je temelj svih tehničkih znanosti i samo bavljenjem tehničke kulture stvara se ljubav kod mladih za tehničke znanosti. No žalosno je da se u brojnim novim školama koje su građene u neovisnoj hrvatskoj, grade brojni sadržaji za učenike, ali ne i radionice za pravilno provođenje tehničke kulture. To se zaboravlja, kaže predsjednik Markotić, a posebno se ni uspjesi iz područja tehničke kulture ne vrednuju u društvu, ali niti u medijima. Iako smo od 207 zemalja svijeta prvi u natjecanju u robotici, u vrhu u natjecanju u informatici kao peti u svijetu već niz godina, u vrhu među inovatorima koji su i uspješni izvoznici, o tome se malo govori, društvo ne vrednuje kao recimo natjecatelje u vaterpolu iako se tamo natječe samo desetak zemalja koje se bave vaterpolom.

IMG 1796- Nikada tehnička kultura nije bila važnija nego danas kada se nalazimo u stoljeću tehnike i tehnologije, no činjenica da se tehnička kultura u školi uči samo od 5. do 8. razreda. Dalja nadgradnja ostaje samo na civilnim udrugama i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, koja okuplja preko 900 udruga i jedina popularizira među mladim ljudima i skreće sa ulice one koji se žele baviti tehničkom kulturom i školovati se za buduće inženjere tehničkih struka. Novca uglavnom nema ni u školskom sustavu, a tehnički odgoj se ne može provoditi bez radionica, laboratorija i opreme – kaže Markotić, a pod krovom HZTK danas djeluje 16 nacionalnih saveza, 19 županijskih i 40 gradskih zajednica, te ukupno oko 80 tisuća članova koji se bave tehničkom kulturom, a djeluje već punih 69 godina.

Dvodnevni seminar Orijentacije i komunikacije održava se u Nastavno obrazovnom centru HEP-a Mališćak u Velikoj. Đuka Pelcl, voditelj seminara, istakao je da se na seminaru obučava 30-tak mentora od Iloka do Kutine. – Ovdje su mentori iz 6 županija, zbog manjih troškova, svi kojima je bliže. Vrlo kvalitetan je seminar koji će mentorima pomoći u radu s djecom.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić