Četvrtak, 04 Prosinac 2014 17:58

Na vječno sjećanje za sedam branitelja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OPĆINA JAKŠIĆ PODIGLA SPOMENIK POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA

JAKŠIĆ – Općina Jakšić koja danas obilježava svoj Dan općine i blagdan sv. Barbare, zaštitnice općine, u centru naselja ispred zgrade općine podigla je spomenik svojim poginulim hrvatskim braniteljima IMG 8321u Domovinskom ratu. Na vječno sjećanje na sedam branitelja s područja općine Jakšić koji su na brojnim ratištima diljem Hrvatske ratovali i ostavili svoje živote za slobodu Hrvatske, napravljen je spomenik od tri elementa, slavonske hrastovine, kamena i čelika.

Miro Papac 1962.-1991., Ante Brković 1970.-1991., Robert Sesar 1967.-1991., Zoran Gruber 1969.-1991., Vinko Pečur 1969.-1992., Josip Glavaš 1957.-1992., Dražen Šilhan 1970.-1997. prilikom razminiranja, imena su urezana u čelične ploče spomenika, pod koji su nakon skidanja zastave roditelji svih poginulih zapalili svijeće. Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Jakšić otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama.

IMG 8328- Napokon je došao trenutak da svi mi, a posebno obitelji poginulih branitelja imaju mjesto spomena i sjećanja na one koji su dali sebe, svoje živote, dragovoljno se odazvavši u Domovinski rat. Mi koji uživamo blagodati današnje RH koju su nam oni pružili moramo razmišljati i još više boriti da ostvarimo onakvu Hrvatsku kakvu su oni željeli – istakao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

 - Oni su dali svoje jedine živote i mi se danas toga sjećamo, prošlo je 23-godine od njihovih pogibija, no nije to puno godina u kojima se sjećamo žrtve velikana. Ovdje vidimo sedam heroja, sedam mladih ljudi koji nisu ništa tražili i ništa očekivali, nego samo slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Dali su sebe da bi mi svi bolje živjeli, a na nama je da kao zavjet njima zajedno gradimo našu i bolju Hrvatsku, onakvu kakvu su oni sanjali - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, obraćajući se i kao suborac poginulih branitelja.

IMG 8348Nakon završene svečanosti uz spomenik i sv. mise u župnoj crkvi sv. Barbare uslijedila je svečana sjednica na kojoj je načelnik Kovačević podnio izvješće o radu u proteklih godinu dana. Dobio je čestitke za brojne investicije, radove i projekte koje je općina Jakšić provela i koje trenutno provodi, a posebno za izgradnju dječjeg vrtića, spašavanja i saniranja poplavljenih, od gradonačelnika Pakraca, Davora Huške, predsjednika Zajednice općina Đure Bukvića, počasnog građanina Jakšića, akademika Bože Udovičića, predsjednika DVD i MU Jakšić Stjepana Markovića i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

MIRO PAPAC rođen 02. studenog 1962. godine u mjestu Stolac u BiH, oženjen, završio OŠ Mladost Jakšić, srednju medicinsku školu u Požegi, Farmaceutrski fakultet u Zagrebu. Kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi poginuo je 6. srpnja 1991. godine na Baltić Brdu. Za zasluge u Domovinskom ratu dodijeljen mu je čin časničkog namjesnika.

IMG 8330ANTE BRKOVIĆ rođen 20. svibnja 1970. godine, sin Ruže i Ive Brković iz Tekića. Drugo dijete u obitelji. Završio OŠ Mladost Jakšić, srednjoškolsko obrazovanje nastavio u Srednjoj školi Pakrac za zidara. 1989. odlazi u Zagreb i zapošljava se u Industrogradnji a 5. kolovoza 1991. godine stupa u 1. gardijsku brigadu Tigrovi. Poginuo je 9. rujna 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici u proboju. Tijelo mu nije pronađeno te se i dalje vodi kao poginuo-nestali branitelj. Odlikovan je redom Petra Zrinskog i Frana krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata i medaljom 1. gardijske brigade Tigrovi.

 ROBERT SESAR rođen 4. ožujka 1967. godine, sin Ilone i Adama Sesar. Završio OŠ Mladost Jakšić, srednju Ekonomsku školu u Požegi, studirao u Osijeku, neoženjen, poginuo 10. studenog 1991. godine prilikom napada neprijatelja u Mirkovcima kao pripadnik 3. gardijske brigade.

IMG 8424ZORAN GRUBER rođen 5. rujna u Požegi, stanovnik Eminovaca, uključio se već 1990. godine u Rakitju u jedinice specijalne namjene policije, sudjelovao je na ratištima u Pakracu, Plitvicama, Vukovaru, Borovo naselju, gdje je ranjen 10. studenog 1991. godine. Iz Vukovarske bolnice nakon napada biva odveden na Ovčaru, od kada se vodi kao nestali a tijelo je identificirano 17. studenog 1998. godine, te je sahranjen 24. studenog 1998. godine na groblju u Svetinji. Do pogibije bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. Za zasluge u Domovinskom ratu dobio je čin bojnika i posmrtno je odlikovan s više odlikovanja i Spomenicom Domovinskog rata.

 VINKO PEČUR rođen 13. listopada 1969. godine, sin Ankice i Antuna Pečur, završio OŠ Mladost Jakšić i Srednju školu u Pakracu, građevinski tehničar, radio u Zagrebu u Industrogradnji. Od 01. veljače 1991. godine ulazi u sastav MUP-a RH, kasnije u 63. samostalni bataljun ZNG, a poslije u 123. brigadu Požega. Poginuo 12. veljače 1992. godine prilikom borbenog zadatka izviđanja terena nagazivši na protupješačku minu od kojih ozljeda je preminuo na putu do bolnice. Posmrtno mu je dodijeljen čin časničkog namjesnika. Odlikovan sa više odlikovanja i Spomenicom Domovinskog rata.

IMG 8412JOSIP GLAVAŠ rođen 21. studenog 1957. godine, završio OŠ Mladost Jakšić, te srednju strukovnu školu za automehaničara u Požegi. Dragovoljac Domovinskog rata, stradao 1992. godine.

 DRAŽEN ŠILHAN rođen 19. prosinca 1970. godine, sin Kate i Ivana iz Tekića, završio OŠ Mladost Jakšić, te srednje obrazovanje u Požegi. Bio je pripadnik MUP-a od 30. studenog 1992. godine a poginuo je prilikom razminiranja 9. travnja 1997. godine. Odlikovan s više odlikovanja.