Petak, 19 Rujan 2014 15:17

Oporba SDP-HNS napustila sjednicu na Spomeničkoj renti

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

11. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA PONOVNO POSVAĐALA VIJEĆNIKE  -

 POŽEGA – Požeške sjednice gradskog vijeća postaju sve zanimljivije, jer nikada se nezna kako će završiti burne rasprave, pa je tako i ova 11. sjednica nakon rezolutnog odbijanja svih odluka od šest vijećnica oporbe, pet SDP-a i jedna HNS-a, rezultirala i odlaskom istih sa sjednice u tijeku rasprave 9. točke dnevnog reda o novoj Odluci o spomeničkoj renti. Burna rasprava o spomeničkoj renti je započela još na prošloj sjednici IMG 9251kada je po prijedlogu predsjednika vijeća Nine Smolčića (NL) usvojena izmjena odluke o Spomeničkoj renti garda Požege, koja je predvidjela nižu rentu za male obrtnike i male poduzetnike, te oslobađanje od rente tvrtki početnika, dok se za financijski sektor, osiguravajuća društva, predstavništva i ostale visoko profitabilne djelatnosti predviđao porast rente. Nakon usvojene odluke vijećnica oporbe uputila je zahtjev Ministarstvu kulture za ocjenom te izmjene odluke, koja je bila iznenađujuća za sve, jer je po ministarstvu i odluka koja je donesena još za vrijeme Ronkove administracije bila nezakonita. Ministarstvo je stoga tražilo da se i prvotna odluka po kojoj godinama Požežani plaćaju spomeničku rentu, uskladi sa zakonom, te da se donese nova Odluka o spomeničkoj renti.

 Upravo tu nezakonitu Odluku koju je prije nekoliko godina donijela SDP-ova većina u gradu Požegi predsjednik vijeća Nino Smolčić spočitavao je vijećnicama današnje oporbe i pitao do kuda će one ići uvijek u traženju samo stranačke opravdanosti, a ne štiteći pri tome interes građana Požege. No to predbacivanje izazvalo je Šestorka iz SDP-a uvijek je bila protivda je svih šest vijećnica oporbe napustilo sjednicu, te je nova Odluka o spomeničkoj renti donesena sa 12 glasova za vijećnika koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčević, potpomognuta sa tri glasa vijećnika HSU, HDSSB-a i Nezavisne liste Nine Smolčića. Da li će sada građani Požege moći dobiti natrag sredstva koja su uplaćivali po ovoj nezakonitoj odluci, ostaje da se vidi, a posebno možda oni koji su zbog neplaćanja utuženi i možda sudskom odlukom ovršeni, a sve na temelju Odluke koja, tek sada se vidi nije bila zakonita. Da li će gradu uslijediti val tužbi, ili će Požežani odmahnuti rukom i prijeći preko toga.

 Donesena je i Odluka nakon usvojene žalbe Slavonija busa iz Velike Kopanice da će upravo ta tvrtka obavljati linijski gradski prijevoz u gradu Požegi, jer je za koncesiju ponudila gotovo trostruko veći iznos od APP-a koji je do sada obavljao taj prijevoz niz godina.

 A sve je počelo ležerno
Čak i inače uzburkani „aktualni sat“ vijećničkih pitanja koji uzgred traje samo pola sata i svi ne stignu postaviti pitanja, ovaj puta je trajao tek 20-tak minuta, a sva najavljivana pitanja koja će uzburkati sjednicu bila su zapravo „kamilica“. Izostala su najavljivana pitanja o Baškoj, raskidanju nekih ugovora o sanaciji željeznice, traženje isprika za pokroviteljstvo antifašističke obljetnice, pa čak i financijama festivala koja su najavljivaliIMG 9256 neki vijećnici. Pitanja koja su postavili vijećnici HDZ-a bila su opširno i detaljno elaborirana od strane gradonačelnika Vedrana Neferovića, dok ostali vijećnici svojim pitanjima kao da nisu niti dotakli srž.
Svoju primjedbu kako nam ide sve brzo i dobro, uskoro je sigurno požalio predsjednik vijeća Smolčić, jer se nakon nepotrebne pauze sve doslovce okrenulo na glavačke, a sjednica pretvorila u burnu, koja je rezultirala i odlaskom šest vijećnica oporbe. One su bile ustrajne u neprihvaćanju čak i izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci koje je izvršeno stanje na koje više nitko ne može utjecati. Nisu niti to željele prihvatiti, iako uzgred rečeno proračun se punio i bolje nego što je planirano, no za njih to nije razvojni proračun, iako to sa punjenjem stvarno nema veze. Tako su odbijene redom sve točke u kojima se samo u jednoj riječi u nazivu spominje proračun, te su usvojene tek sa 12 glasova HDZ-a i koalicijskih partnera, te tihih koalicijskih partnera.

 Koga predstavljaju oni koji na sjednice „uporno ne dolaze“
Kako već duže vrijeme na sjednice ne dolaze neki vijećnici iz SDP-a, ili se pojave tek ponekad, pitanje je kako oni ispunjavaju IMG 9259svoja obećanja dana građanima koji su za njih glasali. Svakako da ne ispunjavaju svoja obećanja i da kao vijećnici ne pridonose radu vijeća, donošenju odluka i razvoju. Neki možda žele biti kao Kerum, koji se i u hrvatskom Saboru pojavi samo jednom godišnje, da vidi što mu rade kolege, da li su još živi ili su možda čak i smijenjeni. Na taj način muški dio SDP-a ostavio je na vjetrometini svoje kolegice vijećnice, koje eto u nedostatku argumentirane rasprave napuste sjednicu. Svjedoci smo u nekim sredinama vrlo burnih diskusija, neka vijeća tu atmosferu usijavaju dok ne dođe do rezultata, a u požeškom vijeću neki su dobili mandat da valjda napuštaju vijeće kad im se neda za pravo ili kad su uvrijeđeni.

 Vozat će nas Slavonija bus
Donesena je također nakon dulje diskusije i Odluka nakon usvojene žalbe Slavonija busa iz Velike Kopanice da će upravo ta tvrtka obavljati linijski gradski prijevoz u gradu Požegi, jer je za koncesiju ponudila gotovo trostruko veći iznos od APP-a koji je do sada obavljao taj prijevoz niz godina. Da li su vijećnici donijeli bolju odluku IMG 9263za grad ili gradski proračun koji će sada dobiti znatno više sredstava ili na štetu građana, pitanje je koje se postavilo, razmišljajući da li će biti možda lošiji kvalitete prijevoza. I opet se na muci našao predsjednik vijeća i gradonačelnik, jer su vijećnici raspravljali o svemu i prijevozu učenika i skupljoj cijeni, koja uopće nije bila teme odluke. Morali su stoga upozoriti vijećnike da nisu dobro pročitali materijale, jer se javna nabava odnosi samo na linijski prijevoz na području grada građana, da cijena ne poskupljuje, da se ne voze učenici ni po skupljim, niti jeftinijim kartama, nego građani, za koje će sada biti samo drugi naziv na autobusima a gradski proračun će prihodovati više novca od koncesija.

 IMG 9260Uz imenovanje ravnateljice Gradskog muzeja, za koju je imenovana Maja Žebčević Matić, djelatnica muzeja i dosadašnja v.d. ravnateljica, došlo je i do promjene Upravnog vijeća muzeja, pa ga sada više neće voditi Višnja Gašpar, a razriješene su i Ljiljana Banožić i Andrea Vučetić. U Upravno vijeće imenovane su sada nove članice, Višnja Menđel Troha, Iva Šnajder i Ivana Lenac, pa je i nadalje u članstvu tog upravnog vijeća zastupljen samo ljepši spol.

 Odlukom 12 vijećnika otpisana su i neka potraživanja po osnovi komunalne naknade iz proteklih godina, koja po obrazloženju nisu više naplativa jer su subjekti brisani iz trgovačkog registra i ne posluju. Po obrazloženju situacija je sada znatno bolja i ne dozvoljava se da se skupe tako velika dugovanja. Svakako bode u oči da je samo jedna tvrtka nakupila 693 tisuće kune duga s osnove komunalne naknade, što znači da cijeli niz godina nije plaćala dugovanja, a da je to netko iz gradske uprave ipak tolerirao, pa makar to bilo i prije pet ili deset godina.